Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Din hörapparat finns hos dig hela dagen och hjälper dig att aktivt delta i samtal och sociala kontakter. Det är viktigt med regelbunden vård och rengöring av din hörapparat för obegränsade funktioner. Följande tips innehåller information om hur du förlänger hörapparatens användningstid.

Vad måste jag tänka på när jag vårdar hörapparater?

Dagens hörsystem är små och osynliga men är fulla med modern högeffektiv teknik. Systemen skall vårdas ömt för att skyddas mot yttre påverkan.

Här finns ett par allmänna vårdtips:

  • Använd ett mjukt underlag vid rengöring och batteribyte och när du lägger in eller tar ut batterierna för att undvika skador ifall du skulle råka tappa dem. Tips! Använd ett enfärgat tyg, det blir då lättare att hitta små detaljer.
  • Vanligtvis är hörapparaterna inte vattentäta och bör inte användas när du simmar, duschar eller badar bastu.
  • Se till att dina öron är riktigt torra innan du sätter på dig hörapparaten.
  • Du skyddar också din hörapparat för kyla om du skyddar dina öron med en mössa när det är kallt.
  • Använd inte hörapparater eller tillbehör vid röntgen, MRT eller CT
  • Se till att inte kosmetiska produkter som make-up eller hårspray hamnar i din hörapparat. Sätt inte på dig hörapparaten förrän du är klar med sminkning och hårvård.
Här förklaras hur du rengör, torkar och förvarar din hörapparat så att du har glädje av den under lång tid.

Rengöring av hörapparater

Det är viktigt att rengöra hörapparaten varje dag och ta bort öronvax. Svett blockerar mikrofoningångarna och öronvax blockerar volymregleringen. Du kan själv enkelt göra den regelbundna rengöringen. En professionell rengöring kan göras hos din hörselspecialist men det behövs inte för den dagliga rengöringen. Här ett par tips om den bästa metoden för daglig vård av din i-örat-apparat eller bakom-örat-apparat.
I-örat-apparater
Torka av din i-örat-apparat med en mjuk torr duk eller speciella fuktiga rengöringsdukar. De finns att köpa hos oss på AudioNova. Se till att det inte tränger in vätska i mikrofonen eller en annan öppning.

Ett filtersystem i i-örat-apparaten ser till att det inte hamnar öronvax i systemets inre. Filtersystemet bör bytas regelbundet. Man kan ta bort öronvax, cerumen på latin, med en liten borste som ofta finns med apparaten. En mjuk tandborste är också bra.
Bakom-örat-apparater
Torka av den yttre högtalaren på en bakom-örat-apparat med en torr rengöringsduk varje dag. Ta bort domen/insatsen. Läs instruktionen för hörapparaten hur du gör detta.

Fler tips om rengöring av hörapparater:

  • Undersök hörapparaten dagligen om det finns synlig smuts och torka av försiktigt med en mjuk lätt fuktad duk.
  • Använd aldrig alkohol eller starka rengöringsmedel för rengöringen. Det kan skada elektroniska delar.
  • Använd inga spetsiga föremål som t.ex. sax eller nålar för rengöring utan använd speciellt avsedd rengöringsborste.
  • Se till att dina händer är rena och torra vid rengöringen.

Torka och förvara hörapparater

Torka av alla delar ordentligt när hörapparatens rengöring är avslutad innan du sätter ihop delarna igen. Fukt kan medföra skador och felfunktioner och förkortar hörapparatens användningstid. Torka inte hörapparaten med en fön, värmekälla, mikrovågsugn eller liknande om den har blivit våt. Stark värme deformerar plastdetaljer och skadar tekniken.
 
Använd en liten luftblåsare, torkbox eller torkpåse för skonsam torkning. De finns att köpa hos din hörselspecialist. Generellt rekommenderas en förvaring i en torkbox under natten. Hörapparaten torkas elektroniskt och rengörs med ultraviolett ljus. Se till att batterifacket är öppet och hörapparatbatterierna är urtagna.
En s.k. torkpåse eller torkbägare är ett annat sätt att torka din hörapparat. De använder det kemiska ämnet kiselgel (även silikatgel) för att absorbera fuktigheten.

Hörapparater är mycket känsliga för fuktighet, strålning och värme, förvara dem på torr och ren plats. Placera dem inte i köket eller badrummet, heller inte i närheten av ett element. Placera dem alltid på samma plats, utom räckhåll för småbarn och husdjur, de är lättare att hitta på en bestämd plats. 

Ytterligare teman

Batterier för hörapparater
Vilken hörapparat skall jag välja?
Hitta din mottagning