Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

”Om jag hade vetat att jag skulle höra så här bra hade jag skaffat hörapparat för länge sedan.” Reaktionen är typisk, att skaffa en hörapparat är ett avgörande beslut. Hörapparater kan se väldigt olika ut. Det finns modeller som bärs bakom örat, i ytterörat eller inne i hörselgången. Storlekarna varierar liksom färgerna och hur pass avancerade de är. Att välja hörapparat kan vara ett livsavgörande beslut. Här finns svar på allt du vill veta om hörapparater.

Varför har inte flera personer hörapparater?

Moderna hörapparater syns knappt och är små tekniska underverk som tål regn och damm samt går att ansluta trådlöst till annan elektronik. Nuförtiden har nästan alla något i öronen, man lyssnar på musik, podcast, radio eller pratar i en mobil. Även om hörapparaten knappt syns och den har betydelse för livskvaliteten är det ändå är många som tvekar. Vad kan det bero på? 

En hörapparat kan uppfattas som ett tecken på att man är äldre och ingen vill ju verka gammal. Risken för att drabbas av hörselnedsättning ökar när man har fyllt 55 år och många personer märker första tecknen på nedsatt hörsel just vid den åldern. Så det har ingenting med ålderdom att göra.

Ännu en orsak till att man tvekar till att skaffa en hörapparat kan vara att det är svårt att erkänna sin dåliga hörsel. En hörselnedsättning kommer ofta stegvis och tar tid. Till en början tror man att andra personer bara mumlar. Man höjer volymen på teven och anpassar sig. Om du anar en hörselnedsättning hos dig själv eller någon anhörig, vänta inte. Det finns hjälp

Vanliga fördomar om hörapparater

Att hörapparater inte hjälper är en fördom som sitter i. Bara för några år sedan var hörapparater klumpiga ”krokar” som satt fast bakom örat och som endast gav en minimal förbättring av hörseln. Äldre hörapparater gav ofta upphov till ett eko, som kunde vara besvärande. Dagens apparater har inte det problemet.
Det finns även en gammal idé om att man bara behöver ”träna öronen” så blir allt bra igen. En del menar att man skämmer bort hörseln med en hörapparat och att den blir beroende av teknisk hjälp. Men hörseln förbättras inte av sig själv. En etablerad nedsatt hörsel går inte att göra något åt utan hjälpmedel, en hörapparat är ofta enda möjligheten. Personen blir inte botad, men tekniken i den moderna hörapparaten gör livet med nedsatt hörsel så mycket lättare.

Behöver jag speciella tillbehör för hörapparaten?

Tala med din audionom om du har behov av tillbehör som ytterligare kan förbättra din hörsel och vardag. Det finns praktiska tillbehör som ger extra stöd när man till exempel tittar på teve, pratar i telefon eller befinner sig i större grupper. Teknik och funktion varierar från hörapparat till hörapparat, beroende på tillverkare, modell och pris. Ju mer du kan berätta om din vardag och de problem du upplever, desto bättre råd kan audionomen ge dig.

Hörapparater gör så mycket mer än att bara öka volymen. De känner automatiskt av ljud vid olika situationer och anpassar sig därefter. Personer som fått en hörapparat utprovad av någon av våra audionomer kan åter delta i en social samvaro och ta del av evenemang av olika former.

Hörapparaterna kan dessutom användas med hörhjälpsystem. Det kan vara praktiskt att överföra ljudsignalerna direkt till hörapparaten, som vid föredrag, föreställningar, på bio eller teatern. Störande omgivningsbrus, som ofta förekommer i större grupper, elimineras på ett effektivt sätt. Moderna hörsystem kan användas länge och är pålitliga. 
Bluetooth-överföring
Många moderna hörapparater är utrustade med Bluetooth-mottagare. Signalerna från mobiltelefoner eller ljudutrustning kan överföras direkt till hörapparaten och därmed till örat. Fördel: Du hör telefonsamtalet tydligt och kan njuta av musik utan omgivande störningar.
FM-utrustning för trådlös signalöverföring
Frekvensstyrda trådlösa signaler används i konferensrum och evenemangshallar. På så sätt kan man överföra selektivt tal om omgivningen är högljudd eller har dålig akustik. Det finns två olika typer av tillbehör för att överföra signalerna direkt till örat med hörapparaten: en elektronisk mottagare som placeras på bakom-örat-apparaten eller en FM-mottagare som man bär på kroppen.
Induktiva hörsystem
När hörapparaten dessutom är utrustad med en "telespole" kan man överföra ljudsignaler direkt till örat utan störningar. Till exempel på bio eller på teatern.
Infraröda hörhjälpmedel
Denna tilläggsutrustning kan överföra ljudsignaler från ljudsystem eller mikrofoner. Infrarött ljus överför signalerna från en sändare till en mottagare som konverterar infrarödsignalen till ljudvågor direkt till örat.

Ytterligare teman

Vilken hörapparat skall jag välja?
Typer av hörapparater
Hitta din mottagning