Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Modern teknik och framsteg gör det möjligt att njuta livet med alla sinnen vad gäller hörapparater. Dagens hörapparater har många flera funktioner som underlättar livet. Läs mer om vilka fördelar moderna hörapparater erbjuder och vad framtidens hörapparater lovar.

Vad kan moderna hörapparater?

Hörapparater underlättar livet på många sätt. Men det kan vara besvärligt när man ständigt måste byta batterier och måste komma ihåg att ha med sig nya. Den senaste generationen hörapparater använder uppladdningsbara batterier.

Uppladdningsbara batterier ger upp till 24 timmars hörande på en enda laddning. Det inbyggda litium-jonbatteriet i vissa uppladdningsbara hörapparater håller upp till 6 år.

Vissa uppladdningsbara apparater har också supersnabb laddning, det tar bara 3 timmar att ladda batteriet fullt igen.

Direktanslutning via Bluetooth

Vi använder fler och fler teknikprylar som vi vill koppla upp oss emot. Den nya generationen hörapparater har direkt och trådlös anslutning via Bluetooth till smartphones, surfplattor och datorer.  Man parkopplar sina hörapparater till sin mobiltelefon precis som med andra Bluetooth-headset och kan sedan prata handsfree i telefonen, lyssna på musik och podcasts och titta på videor.

Trådlös TV

Du kan även ansluta dina hörapparater trådlöst till TV- eller ljudanläggningar. Hörapparaterna blir trådlösa hörlurar som överför ljudet direkt till örat och du kan njuta i fulla drag.

Appar

Med en app i telefonen kan du efter att de kopplats samman via Bluetooth styra dina hörapparaters volym och välja vilket lyssningsprogram du vill använda.

Det finns även appar med praktiska tips och instruktioner för hantering och skötsel av din hörapparat och passande appar för den som har tinnitus som erbjuder ett individuellt ljudbibliotek för att lindra tinnitus.

Hörapparat i titan

Det finns hörapparater som är tillverkade i medicinskt titan. Det gör att hörapparaten blir tåligare och lättare. Hörapparaten är inte bara liten utan sitter perfekt i hörgången eftersom den är skräddarsydd. Den är diskret och resistent mot vatten och damm och är dessutom allergivänlig.

Hur fungerar framtidens hörapparater?

Dagens hörapparater kan fortfarande inte fullständigt ersätta den individuella hörförmågan, trots stora tekniska framsteg. Enligt världshälsoorganisationen WHO är globalt 466 miljoner personer beroende av teknisk hjälp för att kunna höra. Forskningen och vidareutvecklingen arbetar ständigt för att hjälpa dessa personer att höra bättre. Det finns olika ansatser till hur framtidens hörapparater kommer att fungera och styras.
Tankestyrning
I framtiden kanske det går att styra hörapparater med de egna tankarna. Vetenskapsmän vill utveckla hörapparater som anpassar sig dynamiskt till personens vilja. Om du t.ex. står mellan två samtalsgrupper och bara vill lyssna på den ena gruppen, känner hörapparaten av det själv och överför bara det samtal du vill.*
Styrning med blicken
Moderna modeller skall kunna följa personens tal med hjälp av huvud- respektive ögonrörelser. Så kan man i framtiden styra vem eller vad man vill höra, bara med blicken.
Återuppliva celler i innerörat
Forskare vid Harvard University och University of South California har hittat en möjlighet att återuppliva celler djupt inne i innerörat, åtminstone med djurförsök. Det avgörande framsteget i förhållande till tidigare försök är att man hittat en möjlighet att tillföra läkemedel som återställer förstörda nerver och celler på den plats där de verkligen behövs.

*Högskola för teknik och näringsliv i Saarland
**Forskningscentrum Hearing4All vid universitetet i Oldenburg

Framtiden låter spännande, eller hur? Även om det kommer att ta ett tag innan tekniken finns på marknaden, håller vi dig informerad om alla nyheter inom hörapparatteknik. Under tiden hittar du information om de bästa ledande tillverkare av hörapparater och urvalet av passande hörapparater. Och om du behöver en ny hörapparat, titta gärna förbi hos en av våra erfarna audionomer för en personlig rådgivning.

Ytterligare teman

Vilken hörapparat skall jag välja?
Typer av hörapparater
Hitta din mottagning