Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Ena stunden låter allt helt normalt, och i nästa stund låter allt plötsligt som om det vore inlindat i bomull. Plötslig hörselnedsättning inträffar vanligtvis utan förvarning. Det är därför patienter behöver veta mer om orsaker, symtom, diagnos och behandling. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Vad är plötslig hörselnedsättning?

Personen drabbas av en plötslig hörselnedsättning utan någon anledning. Plötslig hörselnedsättning är en typ av hörselnedsättning, ljud som når örat omvandlas inte längre till nervimpulser som skickas vidare till hjärnan.

Ofta uppstår symptomen bara i ett öra och det gör inte ont. Hörförlusten kan vara så liten att man inte märker den. Eller också så stark att man blir helt döv. En akut hörselnedsättning, plötslig dövhet, kan drabba vem som helst.
Kvinna som sitter i en hängande stol och pratar i telefon

Hur upplevs plötslig hörselnedsättning?

Det finns vissa typiska symptom, som att en hörselnedsättning uppstår från ena minuten till den andra. Det kan även vara så att ljuden uppfattas på fel sätt. Man hör omgivningen med bara ett öra, eller mer dämpat med båda öronen. Röster och musik låter plötsligt annorlunda. Det låter ungefär som om man går i bomull. Man kan även uppleva ”dubbla” ljud.
Fenomenet kan också innebära att det är svårt att avgöra från vilket håll ljud kommer. Personer som lider av plötslig hörselnedsättning beskriver typiskt problemet som en ”fluffig känsla” i ytterörat eller som ett tryck. Ibland förekommer också ljud i örat som vid tinnitus. I sällsynta fall kan även yrsel uppträda i samband med plötslig dövhet.
 

Hur uppstår plötslig hörselnedsättning?

Orsaken till fenomenet är än så länge okänt, men det finns teorier. Den vanligaste är att det uppkommit en störning av blodcirkulationen i innerörats minsta kärl. En typ av ”öron-infarkt”. Vidare förmodas det att stress kan vara de utlösande faktor. Många  med symptomen säger att de varit utsatta för stress i samband med att den plötsliga hörselnedsättningen uppkom.
Ytterligare en teori är att inflammationer eller virus kan ligga bakom plötslig dövhet (till exempel en inflammation i mellanörat). Vävnaden runt sinnesorganen kan svullna vid inflammationer och påverka hörförmågan. Hörförmågan kan påverkas om hörselnerven utsätts för ett virusangrepp. 

Vad gör man vid plötslig hörselnedsättning?

Mellan 40 och 100 personer av 100 000 drabbas årligen av plötslig hörselnedsättning. Här har vi sammanställt vilka behandlingar som finns och när du absolut måste uppsöka läkare.

Vänta eller handla?

Medicinskt sett är plötslig dövhet inte ett akut tillstånd, men det är alltid bäst att handla i förebyggande syfte. Du bör uppsöka en läkare om du har en eller flera av beskrivna symptom. I omkring 50 procent av fallen återgår hörseln till det normala inom 24 till 48 timmar. Du kan utgå från att en lägre intensitet i hörförlusten och ju kortare den förekommer, desto bättre är chanserna för en framgångsrik behandling.

Behandlingar

Det är viktigt att veta att inte finns någon genväg. Tre former av behandlingar har visat sig vara framgångsrika.
Kortison
Kortison, som verkar hämmande på inflammationer ordineras antingen som injektion eller tabletter. Kortisonen behandlar svullnaden i innerörat, som kan vara den utlösande faktorn för besvären.
Intratympanal terapi
En koncentrerad kortisoninjektion på rätt plats injiceras direkt. Läkaren tillför kortison i mellanörat med en spruta.
Injektioner
En annan beprövad behandling är medel som hydroxyetylstärkelse (HES) som förbättrar blodcirkulationen i innerörat.

Vad kan jag förvänta mig?

Man når ofta goda resultat med hjälp av de behandlingar som nämnts och hörseln kommer i de flesta fall tillbaka helt och hållet. Mellan 10 och 20 procent av personerna får dock en bestående hörselnedsättning. En hörapparat kan kompensera besvären.

Kan man förebygga plötslig hörselnedsättning?

Samma regler gäller som vid förebyggande av en hjärtinfarkt om man förmodar att sjukdomen framkallas av en störning i blodcirkulationen. En sund livsstil är självklart alltid att föredra, undvik stress och var noga med kosten och att motionera. Höga blodfettvärden påverkar blodcirkulationen negativt. Undvik rökning eftersom nikotin påverkar blodkärlen negativt.
Man bör även undvika extremt buller och använda ett passande hörselskydd om man arbetar i en bullrig miljö. Hörselskydd kan även vara bra på konserter eller där ljudnivåerna upplevs som störande. Ett individuellt utformat hörselskydd är det allra bästa när det gäller att skydda örat.

Ytterligare teman

Tecken på nedsatt hörsel
Hur går ett hörseltest till?
Hitta din mottagning