Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Hörapparater blir mindre och mindre och har större effekt. Vanliga batterier i din hörapparat måste bytas ca en gång i veckan och uppladdningsbara hörapparater behöver laddas med jämna mellanrum. Man bör allmänt tänka på följande med batterier: Typ, effekt, tillverkare, användningstid, kvalitet och kapacitet. Här hittar du all relevant information så att batteriköp och -byte blir okomplicerat och du kan njuta av din hörapparat på bästa sätt.

Hörapparater är tekniska underverk och kräver en del energiförbrukning, men med dagens moderna hörapparater behöver du inte byta batterier varje dag. Det finns även uppladdningsbara hörapparater som du snabbt och enkelt laddar upp fullt på ca 3 timmar.   

AudioNova har batterier till försäljning som passar det flesta hörapparater här. 

Hur ofta måste jag byta hörapparatbatterierna?

Batteribytet beror på batteristorleken och hörapparatens effekt. Användningstiden för ett batteri i storlek 10 i en digital apparat med många funktioner är ungefär tre till fem dagar. Användningstiden för ett större batteri i storlek 13 i en apparat i enklare utförande kan vara upp till tre veckor. Batteriets användningstid beror också på hur länge du verkligen använder apparaten.

Hur många batterier behöver jag?
Du behöver ett hörapparatbatteri per hörapparat.

Finns det olika hörapparatbatterier?

Hörapparatbatterier finns i 4 storlekar - 10, 312, 13 och 675 och det finns ett flertal olika leverantörer av batterier. PowerOne är ledande på marknaden. Hörapparatbatterier är av typen zink/luft och måste sedan 1 oktober 2015 vara kvicksilverfria.

Vilken storlek är den rätta?

En äldre förpackning kan vara till hjälp när du behöver beställa batterier igen. Batterier för hörapparater finns i fyra storlekar 10, 13, 312 oh 675. Bli inte förvirrad av extra förkortningar som t.ex. A, PR, S, ZD, ZA, V, DA eller ZL – de har en underordnad roll. Siffran för storleken står framme till vänster på förpackningen och är också färgmarkerad.
Du kan kontrollera storleken själv om du inte har batteriförpackningen längre. Batterierna har olika diameter och höjd som skiljer dem från varandra. Tabellen innehåller nödvändiga uppgifter.
Hörapparattyp Färgkod Diameter Höjd Kapacitet Spänning
675 Blå 11,6 mm 5.4 mm 650 mAh* 1,4 V
13 Orange 7,9 mm 5.4 mm 310 mAh 1,4 V
312 Brun 7,9 mm 3,6 mm 180 mAh 1.4V
10 Gul 5,8 mm 3,6 mm 100 mAh 1,4 V
*mAh = milliamperetimmar
 

Hur byter jag batterierna i min hörapparat?

Ta bort klisterlappen innan du sätter in batteriet i hörapparaten. Observera att batteriernas urladdning inte kan stoppas när skyddsfolien är borttagen. Tag därför inte bort folien från batteriet innan du verkligen vill använda det i din hörapparat.

Det kan ta en liten stund innan strömförsörjningen till hörapparaten börjar efter bytet. Vänta i 5 minuter så att batteriet hinner aktivera sin fulla funktion.
Se till att lägga in batterierna åt rätt håll i plus- och minussidan. Om det inte går att stänga batterifacket, ligger ett batteri förmodligen åt fel håll.

Kontrollera om det finns smuts i batterifacket om din hörapparat inte fungerar med ett nytt batteri – smuts kan störa kontakten. Många tillverkare erbjuder magnetpinnar som underlättar batteriplaceringen.

Hur förvarar jag batterier för hörapparater?

Batterier skall inte förvaras i kylskåp eller i solsken. En rumstemperatur på 10 till 25 °C och torr miljö är bäst för förvaringen. De skall dessutom förvaras utom räckhåll för småbarn -  knappbatterierna är så små och går att svälja.
Ta ur hörapparatbatterierna ur din hörapparat omedelbart när de är tomma eller du inte ska använda hörapparaterna på en tid - så att batterierna inte läcker eller spricker.

Vad måste jag tänka på när jag kastar bort dem?

Vanliga batterier för hörapparater är inte laddbara. Kasta inte förbrukade knappbatterier i hushållssoporna utan lämna dem till oss på AudioNova eller en återvinningsstation.

Ytterligare teman

Typer av hörapparater
Hitta din mottagning