Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Har du tänkt på att skydda dina öron? Om inte så är du långt ifrån ensam. Vi tänker sällan på hur vardagsljuden påverkar vår hörsel. Att ständigt utsätta vår känsliga hörsel för buller kan inte bara leda till hörselskador, det finns många andra hälsorisker. Här berättar vi mer om hur hörseln påverkas av buller och hur du bäst kan skydda dig.

Varför skall jag skydda min hörsel?

Till skillnad från ögat, som blixtsnabbt skyddar synen med ögonlocket, kan örat inte skydda oss mot buller. Vi kan inte medvetet stänga av vår hörsel, vi uppfattar alltid toner, ljud eller buller. De fina hårcellerna påverkas och kan skadas eller till och med sluta fungera vid regelbundet eller plötsligt starkt buller. I värsta fall kan bullret leda till hörselnedsättning.

Vi måste alltså ta hjälp om vi vill skydda vårt viktigaste sinne. Om vi inte gör det blir vardagen både fattigare och mer besvärlig.

Hur kan buller påverka hälsan?

Ofta är vi inte medvetna om att vi utsätter hörseln för fara. Många vardagssituationer med hög musik på klubbar och konserter eller buller under arbete i hem och trädgård kan leda till problem. Även hos yngre personer. Konstant buller, som till exempel från en väg med mycket trafik där buller på omkring 80 decibel kan förekomma, ligger inom riskzonen för att påverka hörseln. Förutom hörselnedsättning orsakad av buller kan höga ljud även medföra tinnitus eller en så kallad akustisk chock.
Att utsättas för konstant buller påverkar inte bara hörseln, hela kroppen påverkas. Varje störande ljud försätter oss i ”larmberedskap”. Stresshormoner utsöndras, puls och blodtryck ökar och vi andas häftigare. Andra följder av buller kan vara koncentrationsproblem, minskad prestationsförmåga, sömnproblem, högt blodtryck eller sjukdomar kopplade till blodcirkulationen. Du kan förebygga nedsatt hörsel och andra hälsorisker med ett passande hörselskydd.

Behöver jag hörselskydd?

Upplevelsen av buller, om det är störande eller oangenämt, kan skilja från person till person. Smärtgränsen ligger vid cirka 120 decibel (dB). Trafikbuller, motorljud eller hög volym vid konserter med värden över 80 dB, kan påverka hälsan. 

Vi erbjuder formgjutna hörselskydd

Vanliga hörselskydd (fast bättre!)
Vanliga hörselskydd är inte individuella men på flera sätt ändå bättre än vanliga öronproppar eller motsvarande. De brukar komma i en ask med olika storlekar för att passa de allra flesta. De har filter med olika styrka som är anpassade för att släppa igenom tal och eller dämpa jämnare för musik.

Formgjutna hörselskydd
Om du vet med dig att du kommer att använda dina hörselskydd ofta och har höga krav på ljudkvalitet är det en god idé att skaffa formgjutna hörselsskydd. De är bättre anpassade för just dina öron och specifika situationer. Våra formgjutna hörselskydd, från framför allt Bellman, är speciellt utvecklade för att dämpa ljudnivån utan att ge avkall på ljudkvaliteten. Deras filter är världsledande och används av olika yrkesgrupper och fritidsutövare i hela världen. Olika filter passar för olika behov och med sin raka dämpning sänker ER ljudet utan att ljudbilden påverkas. Du kan då fortfarande höra vad som sägs, sjungs osv., men det dämpar det höga ljudet som kan skada dig.

Bellman är formade efter ett exakt avtryck av din hörselgång och sitter bekvämt och säkert på plats i örat. Hörselskydden är tillverkat i mjuk och allergivänlig silikon som anpassar sig efter dina käkrörelser. På så vis riskerar du inte att de släpper in skadligt ljud eller börjar skava.

Jägarskydd
Jägarskydd är formgjutna hörselskydd med rejäl dämpning för att undvika hörselnedsättning. Men samtidigt innehåller de teknik som förstärker svaga ljud. Detta gör det lätt att höra varifrån ljud kommer och andra viktiga svagare ljud. Det brukar också gå att koppla in medhörning från extern ljudkälla, t.ex. jaktradion. Dessa hörselskydd kan så klart även användas till annat än jakt.

Så går det till

Kontakta oss för att boka tid för formgjutna hörselskydd.
  • Konsultation: Audionomen gör ett avtryck av din hörselgång som sedan används som mall vid tillverkning. Ni kommer tillsammans överens om vilken modell och dämpning som passar dig
  • Tillverkning: Vi skickar iväg dem till tekniker som tillverkar hörselskydden med stor hantverksskicklighet 
  • Leverans: Efter ca 3 veckor får du hörselskydden hemskickade eller till den mottagning som gjorde avtrycket

Tips som skyddar hörseln

Här är några praktiska tips om hur du kan skydda hörseln för att undvika skador. De är enkla att följa, se till att din hörsel utsätts för mindre skadligt buller. Då kan du fortsätta att njuta av en problemfri hörsel.
Skruva ner!
Se till att volymen hålls på en nivå som du upplever angenäm när du lyssnar på musik och tittar på teve.
Minska antalet ljudkällor
Ju fler ljudkällor du har desto besvärligare är det för din hörsel. Att samtidigt föra samtal med musik och andra apparater som låter belastar hörseln.
Köp tystare apparater!
Moderna hushållsapparater förbrukar inte bara mindre energi. De är ofta tystare. Kontrollera ljudnivån (dB) när du köper ny tvättmaskin, diskmaskin eller kylskåp. Ju lägre värde, desto tystare och bättre för din hörsel.
Gå bort från ljudkällan!
Öka avståndet till ljudkällan eller lämna rummet helt.
Använd hörselskydd
Sätt på dig hörselskydd när du till exempel klipper gräsmattan eller arbetar med verktyg. En cirkelsåg kan nå 110 dB, ett värde knappt under smärtgränsen.
Håll för öronen!
Det enklaste rådet av alla: håll för öronen med händerna och gå bort från smärtsamt buller.
Ett hörselskydd är säkerligen meningsfull när du befinner dig i bullrig omgivning eller ljuden gör dig nervös och du inte kan koncentrera dig. Det finns också lämpliga hörselskydd med olika filter och dämpningsvärde för många fritidsaktiviteter. Om du simmar, kör motorcykel, arbetar med din hobby eller besöker en festival - passande hörselskydd för varje livssituation finns här. Våra erfarna hörselspecialister hjälper gärna till vid urvalet.

Övriga teman

Typer av hörapparater
Högljudda yrken
Hitta din mottagning