Översikt

Kännetecknen för en öronblockering är:

  • en känsla av att örat är fullt
  • örondränage
  • partiell dövhet
  • kliningar
  • tinnitus (ringningar i öronen)

Om du någon gång har upplevt en vaxpropp, förstår du hur dålig de symptomen kan få dig att känna dig. Inte konstigt att de flesta människor kommer att försöka alla typer av huskurer, såsom öronljus, örontops eller receptfria öronrensare, för att lösa problemet. Men hur rengör du dina öron på rätt sätt? Kan du använda en bomullstops för att få bort vaxet? Kan örontops skada hörselgången? Är inte öronljus farligt? Det är alla bra frågor. Fortsätt läsa, för att lära dig allt du behöver veta om öronrengöring.

Vad är öronvaxets funktion?

Innan vi dyker djupare när i ämnet om säker borttagning av överdrivet mycket öronvax, är det viktigt att förstå vad öronvax är. Öronvax, kallat cerumen, är mycket mer användbart än du kanske tror. Det är naturligt och hälsosamt för din kropp att producera, så att det kan utföra olika viktiga funktioner. Den här klibbiga, vaxiga substansen får lite heder för allt det goda som det gör.
Vaxet fångar till exempel in små smutspartiklar, döda hudceller och damm och filtrerar ut dem bort från trumhinnan och innerörat. Den här skyddande funktionen kallas en självrengörande mekanism. Öronvax smörjer också dina hörselgångar och förhindrar dem från att bli torra och klia.

Hur rengör man öronen hemma?

Det är inte ovanligt för vissa personer att till och från uppleva överdrivet mycket öronvax. Om dina hörselgångar är helt blockerade, ska du inte försöka ta bort vaxet själv. I den situationen är det bäst att du kontaktar en öron-, näsa- halsspecialist. Om blockeringen bara är partiell och örats hålighet bara är lite smutsig, kan du försöka med följande metod:

Steg 1
Spola hörselgången med varmt vatten eller saltlösning. Du kan använda ett öronrensningskit för det. Detta gör du endast om trumhinnorna är intakta och det inte finns något tecken på perforering, såsom ont i öronen, om det är varfyllt eller om det rinner ut blodigt dränage. Efter några minuter kommer det ljumma vattnet att mjuka upp öronvaxet så att det kan rinna ut genom ytterörat. Ett enkelt sätt att göra detta är att låta lite varmt vatten droppa in i hörselgången samtidigt som man duschar.

Steg 2
Badda öronöppningen och vätskan mycket försiktigt med en ren duk. Var försiktig när du använder varmt vatten. Vattnet ska aldrig vara hett, bara ljummet.

Ett annat tips: Du kan hjälpa gammalt öronvax att flytta ut till hörselgången genom att tugga och flytta dina käkar. När öronvaxet tar sig ut till örats öppning, kan det torka upp och falla ut. Du kan också torka bort det från ytterörat med en duk eller bomullstuss.

Om du har mycket trånga örongångar eller överdrivet stora mängder öronvax, kan ditt bästa val vara att besöka en öronläkare. En specialist kan ta bort vaxproppar på ett säkert sätt som inte påverkar din hörsel. Ignorera inte tecken på blockering och låt öronvax samlas i örongången. Att göra det kan i värsta fall leda till dövhet.

Sök, om möjligt, alltid hjälp från en läkare och få professionell hjälp att ta bort öronvax. Dina örons struktur är oerhört känslig och för mycket vax kan skada dina trumhinnor. Även om det inte finns några bristningar, rekommenderar vi att du besöker din öronläkare, eftersom det i vissa fall kan vara nödvändigt med medicinska ingrepp. De som bär hörapparater eller som simmar regelbundet kan också behöva extra omvårdnad om sina örongångar för att undvika infektioner.

Vad skall jag inte göra när jag gör rent mina öron?

Det finns en del missuppfattningar om öronrengöring och inte alla metoder är säkra eller tillförlitliga lösningar för fast öronvax.

Bomullstops

Många personer använder bomullstops för öronrengöring, men det är inte ett säkert sätt att göra rent öronen. Det är aldrig en bra idé att sticka in något föremål i din hörselgång. Var extra försiktig, särskilt om du tidigare har genomgått öronkirurgi, har haft en brusten trumhinna, har ont i öronen eller att det rinner ur öronen.

Helst ska du avstå från att använda bomullstops helt och hållet. Tänk dig ett trångt rör som du vill rensa från smuts med en lång pinne. Pinnen som du använder är bara marginellt smalare, men mycket kortare än röret själv. Kan du förstå varför det inte är en effektiv strategi? På samma sätt, när du sticker in en bomullstops i din hörselgång, kommer det att sluta med att du trycker in proppen längre. Du riskerar inte bara att blockera utgången, utan även att skada trumhinnan. En annan möjlig komplikation är att vaxet hårdnar precis vid trumhinnan, vilket kan leda till drastisk dövhet.

Öronljus

Öronljus är en annan populär metod av ”gör-det-själv-öronrengöring”. Många försök är effektiva, men vi rekommenderar det inte. Det har på senaste tiden blivit populärt med Hopi öronljus. Tyvärr är risken för skador orsakade av hett vax mycket stor, vilket kan leda till permanenta skador på hörselgången.

Sammanfattning

Här är de allmänna riktlinjerna för hur man gör öronrengöring så säker och effektiv som möjligt.
  1. Be, närhelst det är möjligt, din läkare att ta bort vaxet åt dig.
  2. Spola din hörselgång med varmt (inte hett) vatten.
  3. Rengör försiktigt de yttre delarna av din öronöppning med en fuktad duk.
  4. För inte in en örontops i hörselgången.

Är dina öron rena, men ändå besvärande?

Testa din hörsel på bara 30 minuter med ett hörseltest på en av våra mottagningar nära dig.