Översikt

Indikationer på att dina öron är blockerade

  • En känsla av att örat är stängt
  • Hörselnedsättning
  • Klåda

Om du någonsin har upplevt en ansamling av öronvax vet du hur obehagligt det kan vara. I medicinska termer kallas tillståndet för cerumenimpaktion. Det finns många olika tips på hur man bäst tar bort öronvax för att lindra problemet. Men hur rengör man egentligen sina öron ordentligt? Kan man använda en bomullspinne för att ta bort öronvax? Kan bomullspinnar skada hörselgången? Är öronljusbehandling farligt? Läs vidare för att få den kunskap om öronrengöring som du behöver.

Varför har vi öronvax?

Innan vi dyker djupare när i ämnet om säker borttagning av överdrivet mycket öronvax, är det viktigt att förstå vad öronvax är. Öronvax, kallat cerumen, är mycket mer användbart än du kanske tror. Det är naturligt och hälsosamt för din kropp att producera, så att det kan utföra olika viktiga funktioner. Den här klibbiga, vaxiga substansen får lite heder för allt det goda som det gör.
Vaxet fångar till exempel in små smutspartiklar, döda hudceller och damm och filtrerar ut dem bort från trumhinnan och innerörat. Den här skyddande funktionen kallas en självrengörande mekanism. Öronvax smörjer också dina hörselgångar och förhindrar dem från att bli torra och klia.

Tips för rengöring av öronen

Det är inte ovanligt att man har mycket öronvax. Men om du upptäcker att din hörselgång är helt blockerad bör du inte försöka ta bort vaxet själv, utan istället söka hjälp. Om dina öron bara är delvis blockerade kan du prova följande metod:

Skölj hörselgången med ljummet vatten eller en saltlösning. Du kan använda ett öronsköljningskit från apoteket för detta ändamål. Du bör dock bara spola öronen om trumhinnorna är intakta och inte om du har öronvärk eller öronflöde. Det ljumma vattnet mjukar upp öronvaxet så att det kan spolas ut. En annan metod är att försiktigt skölja örat med en mjuk vattenstråle när du duschar. Det är viktigt att vattnet varken är för kallt eller för varmt, eftersom det kan orsaka obehag och yrsel.

Om du har mycket trånga örongångar eller överdrivet stora mängder öronvax, kan ditt bästa val vara att besöka en specialist. En specialist kan ta bort vaxproppar på ett säkert sätt som inte påverkar din hörsel. Om du inte ignorerar tecknen på en blockering kan du uppleva hörselnedsättning på lång sikt.

Vad skall jag inte göra när jag gör rent mina öron?

Det finns en del missuppfattningar om öronrengöring och inte alla metoder är säkra eller tillförlitliga lösningar för fast öronvax.

Bomullstops

Många personer använder bomullstops för öronrengöring, men det är inte ett säkert sätt att göra rent öronen. Det är aldrig en bra idé att sticka in något föremål i din hörselgång. Var extra försiktig, särskilt om du tidigare har genomgått öronkirurgi, har haft en brusten trumhinna, har ont i öronen eller att det rinner ur öronen.

Undvik helt att använda bomullspinnar, eftersom du riskerar att trycka in öronvaxproppen ännu längre in. Du riskerar inte bara att täppa till hörselgångarna, utan även att skada trumhinnan.

Sammanfattning

Vad kan du göra för att rengöra öronen på ett säkert och effektivt sätt?
  1. Droppa öronolja regelbundet
  2. Om din hörselgång är blockerad, kontakta en specialist som kan ta bort öronformen åt dig
  3. Rengör ytterörat med en fuktig trasa
  4. Använd aldrig bomullspinnar i örat

Är dina öron rena, men ändå besvärande?

Testa din hörsel på bara 30 minuter med ett hörseltest på en av våra mottagningar nära dig.