Vitt brus har använts under en lång tid för lugna gråtande och kinkande bebisar. Det har också använts med stor framgång för att hjälpa till att minska de besvärliga symptomen som kommer med tinnitus, det vill säga upplevelsen av att det ringer i öronen. Men exakt vad är vitt brus och hur hjälper det dig att slappna av?

Vad är vitt brus?

Termen "vitt brus" hänvisar till ljud som används för att maskera andra naturligt förekommande ljud i vår miljö. Det är samma sak med ljudet av en sovrumsfläkt som körs i bakgrunden, en luftkonditionering eller ljudet av en radio som har ställts in på en frekvens som inte används. Med dess likvärdiga effekt över alla områden är det ganska monotont, vilket hjälper din hjärna att ignorera ljud med hög ljudnivå eller andra otrevliga ljud.

För att förstå vad vitt brus är, måste vi ta en närmare titt på vad ljudvågor är gjorda av. Om du kunde ta isär en ljudvåg, skulle du hitta två grundläggande element:
  • Frekvens, vilket är hur snabbt vågformen vibrerar per sekund.
  • Amplitud, vilket indikerar storleken på vågorna.
Namnen på ljudtyperna baseras på en lös analogi med färgerna på ljuset. Medan vitt brus innehåller alla hörbara frekvenser, innehåller vitt ljus alla frekvenser i det synliga området.

Om du bor i en stad, vet du exakt hur irriterande ljudet av trafik kan vara, särskilt när du försöker somna på kvällen. Har du någonsin kört en fläkt på kvällen, bara för att skapa din helt egna ljudmaskin? Vitt brus kan hjälpa till att ta bort en del oönskade ljud i din miljö och hjälper dig att falla i sömn.

Enligt en studie kan vitt brus vara särskilt hjälpsamt när du ska lägga din nyfödda för att sova, något som annars kan ta timmar för många. Du kan hitta olika typer av maskiner med babyljud för att hjälpa ditt barn att somna.

Vitt, rosa, brunt violett brus

Beroende på intensitet och frekvensområde, kan vitt brus delas in i flera olika andra brusfärger. Några av exemplen är:
  • Rosa brus
  • Brunt brus
  • Blått brus
  • Violett brus
Rosa
Rosa brus är detsamma som vitt brus, men med reducerade högre frekvenser. Det är högre i den lågfrekventa delen av spektrumet och lägre i den högre delen. Om du lyssnar på det medan du sover kan det förbättra ditt minne under den följande dagen.
Brun
Brunt brus är till och med starkare och djupare i den låga änden utan de högfrekventa ljuden hos rosa och vitt brus. Det kan hjälpa dig att slappna av, fokusera och förbättra din sömn.
Blå
Blått brus anses ibland vara ett högfrekvent vitt brus. Det är en brusfärg med en spektral densitet som är proportionerligt till dess frekvens. Blått brus ökar i volym med ökande frekvens, men vid en lägre hastighet än violett brus.
Violett
Violett brus är en typ av ljud som ökar i volym vid högre frekvenser. Det är även känt som lila brus. Det är särskilt fördelaktigt för blockering av vissa högre frekvensljud associerade med tinnitus.

Kan jag koppla av med vitt brus?

Tystnad i staden är en avlägsen dröm och vissa ljud är särskilt irriterande. Om det är ljudet från en byggarbetsplats eller ljudet av musik från din grannes lägenhet, kan det vara lika störande. Din hörsel måste processa så mycket ljudinformation att det är svårt att lugna ner ditt system.

Vitt brus maskiner

Men hur gör du om du inte kan somna eller kämpar för att fokusera på arbete eller studier? Att köpa en vitt brus-maskin kan vara den bästa lösningen på ditt problem. Vitt brus-maskiner producerar lugnande ljud och hjälper till att förbättra din sömnkvalitet. Förutom förbättrad sömn, kan du upptäcka att den hjälper till att minska stress, öka ditt fokus, förbättra privatlivet, lindra din huvudvärk och migrän och maskera tinnitus (ringande i öronen). Genom de lindrande egenskaperna, används vitt brus även vid hypnos.

Hur fungerar det?

Det finns flera förklaringar till varför vitt brus fungerar. En teori är att ju högre ljud den omgivande miljön har, desto mindre känsliga blir öronen. Till exempel, en droppande kran stör dig troligen inte under dagen. Men under natten, när allt är tystare, blir den en plåga. Vitt brus höjer tröskeln igen och den droppande kranen eller andra ljud är inte längre hörbara.

Vitt brus-appar

Enligt en annan teori, söker hjärnan alltid efter (akustisk) stimuli. Det stadiga ljudet "ockuperar" hjärnan, utan att överväldiga den. Det är för monotont för det. Många rapporterar om positiva resultat efter användning av gratisappar med vitt brus. Ett exempel är appen White Noise Lite, som skapar vitt eller rosa brus (tillgänglig för Android och Apple).
Denna och andra liknande appar gör ett utmärkt jobb för att bekämpa olika besvärande bakgrundsljud och skapa en behaglig miljö. De flesta appar inkluderar de viktigaste färgbrusen (brun, vit, rosa, mfl.), mekaniska ljud som sovrumsfläkt eller luftkonditionering, lätt till kraftigt regn, ljud av rinnande vatten, strand och havsvågor. Var noga med att ladda ner den senaste versionen för att få bästa möjliga upplevelse. Sätt på appen på kvällen och låt den spela i bakgrunden när du somnar in.

Vitt brus för bebisar

Vitt brus-generatorer är mycket populära hos föräldrar med små barn. Orsaken för populariteten är att det monotona ljudet påminner bebisen om hur det var i mammans livmoder, vilket i sin tur har en lugnande effekt. Bebisar, så tidigt som den sjätte månaden in i graviditeten, kan höra olika subtila ljud, såsom dämpade ljud, mammans hjärtslag eller till och med de monotona ljuden från livmodern.

Om du vill lugna dina barn med vitt brus, var noga med att alltid säkerställa att du inte ställer in ljudkällan för högt. En hårtork eller en dammsugare kan komma upp till 80 decibel, vilket anses vara alltför högt. Så var säker på att du håller tillräckligt avstånd mellan ditt barn och källan.