Kanske du har hört om hörslinga eller teleslinga, som man också säger här på mottagningsrummen. Men vad är det då? Jo, det är en metod för att överföra ljud från en mikrofon direkt till hörapparaten.
Det kan finnas hörslinga i föreläsningssalar, kyrkor, teatrar, biografer etc. eller så kan man ha en liten personlig slinga runt halsen kopplad till exempelvis mobiltelefonen. Ja, det finns många möjligheter. Låt oss försökar reda ut lite vad hörslinga kan vara bra för.

Så fungerar en hörslinga

Vi tar ett exempel där ”Anna” ska på teater. Anna har en hörselnedsättning och hon använder hörapparater. När hon kommer till teatern sätter hon sig på sin plats. Det är en populär föreställning så det är många andra i publiken. Teatern börjar. Skådespelarnas röster hörs från scenen, förstärkta via mikrofoner och högtalare. Det kanske är god akustik i salen men nu när så många människor trängs där blir det inte helt tyst från publiken, även om de allra flesta är tysta och tittar på pjäsen. Någon har en prasslig jacka, någon nyser, någon viskar.

Trots att Anna har hörapparater har hon svårt att hänga med i dialogen på scenen. Det absolut bästa vore nu för Anna om hon kunde vara närmre skådespelarna. Så att deras röster blev starkare i förhållande till andra ljud. Det bästa vore om hon kunde sitta på scenen. Men det går ju inte.

Teatern har hörslinga. Mikrofonerna på scenen skickar via en förstärkare ut ljudet i en kabel runt lokalen. Då skapas ett magnetfält. Anna slår på T-läget (aktiverar telespolen) på sina apparater. Nu slutar hörapparaterna att ta upp ljudet runt omkring. Telespolen i hörapparaterna fångar i stället upp ljudet i magnetfältet. Nu låter det precis som att Anna satt på scenen med skådespelarna. Även om hon sitter en bra bit bort.

Ofta fungerar det bra men störningar förekommer också. Som ett exempel kan nämnas att Telespolen i hörapparaterna fångar upp magnetfält från oönskade källor. Detta brukar yttra sig som ett brusande/brummande ljud.

Om hörapparaterna saknar T-spole finns det ibland utrustning att låna på plats. Vissa tillbehör till hörapparat kan ha T-spole som fångar upp ljudet från magnetfält och skickar det vidare till hörapparaten på annat vis.