Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Karin Truedsson är 36 år och jobbar som sjuksköterska på Smittskydd Halland. I sitt arbete medverkar hon ofta i möten och föreläsningar, från fem personer upp till hundra deltagare. (Källa: Phonak Phorum Magazine)

100 % trygg på jobbet

Trots att Karin har en medfödd hörselskada som upptäcktes när hon var i elvaårsåldern var det först 2005 som hon såg till att få hjälp.

– Första dagen som jag använde hörapparaterna ringde jag min man och berättade att det lät om ljusknappen och att det kom ljud från vattenkranen när vattnet rann. Det var en upplevelse.
Karin har en medfödd hörselskada
Trots att det var en ny värld som öppnade sig i och med hörapparaterna, så blev det ändå problem. Karin hade fått en äldre variant av hörapparater som inte selekterade bort ljud.

– Jag var jättetrött efter en dag med hörapparaterna. Alltså, helt slut på ett sätt som jag normalt inte blir av någonting annat.
– Jag orkade ingenting efter en dag på jobbet. När jag kom hem kopplade jag ur hörapparaterna så att det skulle bli tyst. I grund och botten så är jag ju en aktiv person som tycker om att vara utomhus, träna, vara med vänner och familjen. Det blev inte bra och jag använde hörapparaterna sporadiskt.

Föreläsningen ändrade allt

Av en händelse förändrades allt. I början av 2015 frågade Karins arbetskamrat, som är öronläkare, om hon ville delta i en föreläsning och berätta hur det är att leva med en hörselskada.

– När jag hade haft min föreläsning satt jag kvar och lyssnade. Där pratade man om nya tekniska lösningar och vilka produkter som fanns. Och då förstod jag att mina hörapparater var uråldriga. Jag tog kontakt med sjukvården igen och träffade en väldigt bra audionom,
som förhörde sig om mina verkliga behov. Sedan dess har jag fått fantastiska tekniska  hjälpmedel, inte bara hörapparater. Men hade jag inte gått på den där föreläsningen, så hade jag inte känt till att det finns så bra produkter som det faktiskt gör.

Tryggheten i att verkligen höra

Numera använder Karin hörselprodukter som kompletterar hörapparaterna vid möten och föreläsningar varje dag.

- Jag har små mikrofoner som jag kan placera ut i rummet och som fångar upp ljudet optimalt. Jag känner mig hundra procent trygg med att jag uppfattar information på ett korrekt sätt och det är en skön känsla.
Jag behöver inte anstränga mig så mycket för att höra, så jag känner mig aldrig helt urlakad efter en arbetsdag längre. Jag kan vara den aktiva person jag vill vara, tillsammans med min familj.

Det är en väldigt stor skillnad, säger Karin Truedsson.

Källa: Phonak Phorum Magazine

Läs här hur du kan förbättra hörseln på arbetet.
Här kan ni se en video från Phonak om hur Karins hörselnedsättningen påverkade hennes vardag innan hon fick hjälp med rätt arbetshjälpmedel.

Har du svårt att höra på jobbet?
Hörselprodukter på arbetsplatsen
Hitta din mottagning