Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Modern teknik och utveckling gör det möjligt att njuta livet med alla sinnen vad gäller hörapparater. Dagens hörapparater har många flera funktioner som underlättar livet. Läs mer om vilka fördelar moderna hörapparater erbjuder och vad framtidens hörapparater lovar.

Hur fungerar moderna hörapparater?

Hörapparater underlättar livet på många sätt. Men det kan vara besvärligt när man ständigt måste byta batterier och komma ihåg att ha med sig extra batterier. Den senaste generationen hörapparater använder därför uppladdningsbara batterier -  så du inte behöver tänka på att byta batterier. Uppladdningsbara batterier ger upp till 24 timmars hörande på en enda laddning. Det uppladdningsbara hörapparater med inbyggda litium-jonbatterier håller upp till 6 år.


Direkt anslutning via Bluetooth

Vi använder fler och fler teknikprylar som vi vill koppla upp oss emot. Den nya generationen hörapparater har direkt och trådlös anslutning via Bluetooth till smartphones, surfplattor och datorer. Man parkopplar sina hörapparater till sin mobiltelefon som med ett vanligt Bluetooth-headset och kan sedan prata handsfree i telefonen, lyssna på musik och podcasts och titta på videor.

Upptäck fler funktioner i moderna hörapparater.

Hur kan hörapparater mer än ”bara förstärka ljudet”

En hörselnedsättning innebär oftast att man hör sämre och även otydligare. Ljuden kan låta annorlunda, mycket starkare eller förvrängt. Ofta uppfattar man även vissa ljud som oljud som smärtar i örat. I dessa fall räcker det inte att "bara förstärka ljudet" så att personen hör bättre, man vill även att att ljudet ska bli tydligare. 
 

Bestämma korrekt volym och frekvensområde

Tekniken att förstärka ljudsignaler är ofrånkomlig. Personer med hörselnedsättning kan inte höra ljud förrän vid en viss volym – de måste vara högre än för personer med bra hörsel. Det kan dessutom variera mellan olika frekvenser. Men om volymen blir högre även för starka ljud, då kan t.ex. en polissiren låta absolut förfärlig. Därför begränsar man även hur starka ljuden får bli. Normalhörande personer har en smärtgräns på över 100 decibel (dB), det varierar dock från person till person.

Volymen måste dessutom variera mellan olika frekvenser så att de kompenserar tillräckligt där man inte hör så bra. Digitala hörapparater enligt dagens standard kan exakt och målinriktat balansera de olika frekvensområdena i olika hörselnedsättningar.

Störljud

Filtreringen av störljud är en riktig utmaning – både för tekniken och personen som bär hörapparaten. En normalt hörande person hör vännernas röster, t.ex. vid samtal i en livlig restaurang, tack vare mycket komplexa bearbetningsmekanismer i öronen och hjärnan. Modern hörapparatteknik har speciella funktioner som tydligt förbättrar talförståelsen i sådana svåra situationer.

Moderna apparater har automatik med olika lyssningsprogram för olika hörsituationer för att även kunna hantera svåra situationer, t.ex. i en restaurang eller när man lyssnar på musik. Hörappraterna har också flera frekvenskanaler så att ljudet kan förstärkas individuellt till personens behov. Det förbättrar möjligheterna att ignorera störljud och besvärliga pipekon men är väldigt individuellt.

Fler tekniska hjälpmedel

Många bakom-örat-apparater har en T- eller induktionsspole. Den används ibland när man pratar i telefon genom att överföra telefonens talsignaler direkt till örat. Ljudkvaliteten och talförståelsen blir tydligt bättre. Induktiva hörsystem (teleslinga eller hörselslinga) som finns i konferensrum, teatrar eller kyrkor kan anslutas via telespolen, utan ytterligare tilläggsutrustning. Talet tas emot direkt i hörapparaten och störljuden filtreras bort.

Hörsystem med Bluetooth kan ta emot tal och musik trådlöst på korta avstånd från andra Bluetooth-kompatibla ljudkällor (mobiltelefon eller TV). Ibland behövs en liten extrautrustning (streamer) som ansluts och återger signalerna.

Tillbehör i form av mikrofoner och andra arbetshjälpmedel som själva sorterar bort störljud finns också tillgängliga. De är populära för att förbättra ljudkvaliteten och fokuset vid möten eller andra situationer i arbetet.

Numera finns det också appar som hanterar hörapparaten via Smartphone och där kan man reglera apparaten trådlöst.

Mer information om funktioner och utveckling av moderna hörapparater i framtiden finns här
Vi rekommenderar ett besök hos en av våra mottagningar där våra kompetenta audionomer hjälper dig med att göra ett hörseltest och visar våra senaste modeller. 

Hörapparatens historia

Förr var det bara kungar som fick höra och den en första hörapparaten som patenterades, användes av den engelska drottningen Alexandra år 1901. Men under de senaste 200 åren har hörapparaten även blivit vanligt hos folket

Hörselnedsättning har funnits så länge som vi människor har levt på jorden men första gången som någon skrev om ett hörhjälpmedel var på 1600 talet då en italiensk adelsman beskrev ett trumpetformat horn som skulle förstärka ljudet för den som hörde dåligt. 
Vardagsteknik på hög nivå
 Idag tillhör hörapparater vardagen, precis som ett par glasögon eller appar på Smartphone. Ett liv utan tekniska hjälpmedel är nästan omöjligt. Den senaste generationen hörapparater blir mera effektiva och mindre, precis som Smartphones. Modellerna för bakom-örat och i-örat-apparater ger förbättrad hörförmåga och naturligt ljud tack vare den senaste tekniken. 
De första hörapparaterna var klumpiga men effektiva
På 1600-talet hade man stora klumpiga hjälpmedel. Trattrör förstärkte ljudet med 20 – 30 dB och förbättrade personens hör- och livskvalitet märkbart.
Telefonens utveckling
Utvecklingen av telefonen under 1800-talet gav en kraftig medvind för vidareutveckling av elektriska hörapparater. Dåtida telefonteknik var fortfarande stor och klumpig.
Den första bärbara hörapparaten
1901 tog den amerikanska ingenjören Miller R. Hutchinson patent på den första bärbara hörapparaten. Denna apparat som tillhörde den engelska drottningen Alexandra, var betydligt mindre – men vägde ordentliga 12 kilo.
Den första bakom-örat-apparaten
På 1940-talet hade hörapparater redan krympt ner till storleken av ett cigarettpaket. Med transistorns lansering på 1950-talet kom genombrottet. Grunden för bakom-örat-apparaten var lagd.
Starten för digitala hörapparater
Bakom-örat- och senare i-örat-apparater hade en mycket hög teknisk standard fram till 80-talet då man lanserade den digitala hörapparatstekniken. Fram till idag utvecklas apparaterna ständigt vidare för att få så naturliga och tydliga ljudbilder som möjligt. Apparaterna blir mindre och mera diskreta så att de knappast syns i eller bakom örat.

Digital teknik i moderna hörapparater gör det idag möjligt för personer med en omfattande hörselnedsättning att leva ett liv med alla sinnen.

Ytterligare teman

Moderna hörapparater
Vad kan jag förvänta mig av en hörapparat?
Hitta din mottagning