Forskarna har börjat intressera sig mer för diet och hörsel. Skräpmat försämrar till exempel hörseln, medan mycket fisk är gynnsamt, visar en ny svensk studie. En annan studie på råttor visar att när de matades med ett ämne som finns i vin, resveratrol, var de mindre benägna att drabbas av bullerskador efter att ha utsatts för höga ljud under en längre tid.
Man vet också att vissa vitaminer och antioxidanter gör att hörseln bevaras bättre.
Folsyra och mangan
Folsyra sänker produktionen av homocystein, som tros vara orsaken till vissa typer av hörselnedsättning, och ökar cirkulationen av blod till de inre strukturerna i örat.
Folsyra finns i nötlever, spenat, sparris, gröna ärtor, broccoli, avokado, sallad, jordnötter, tomatjuice, hela ägg, jordgubbar, papaya, banan, och cantaloupemelon.
Mangan förbättrar hörseln eftersom det stöder bildandet av bindväv och ben. Mangan är också nödvändigt för kopplingen mellan hjärnan och nerverna. Om du har låga nivåer av mangan, kommer du troligen få tinnitus.
Mangan finns i äpplen, aprikoser, avokado, bönor, ananas, bär, russin, selleri, äggula, baljväxter och pinjenötter.
Äter du broccoli, ägg och fisk och dricker ett glas mjölk till det, så är det en hälsobringande förebyggande middag för din hörsel. Skippa sen cigaretten, sätt in öronproppar och ta en stressfri promenad ner till livekonserten i parken, så har du kommit en bra bit på väg.