Översikt:

Vad är öronvax?

Öronvax (cerumen på latin) är en fet, vaxartad substans som förekommer naturligt i örat. Det har två syften: att skydda örat mot främmande föremål och smörja hörselgången.

Öronvax fångar upp skadliga partiklar, damm och döda hudceller, och hindrar dem från att nå trumhinnan eller orsaka skador. I själva verket skyddar öronvaxet öronkanalen och smörjer huden för att stoppa torr, kliande irritation som kan utvecklas. Ibland kan överflödigt öronvax hårdna och orsaka blockeringar eller ansamlingar som kan påverka hörseln.

Hur känner du igen ansamling av öronvax?

Det finns olika grader av obehag som kan upplevas när öronvax ansamlas eller skapar blockering, och dessa kan vara lika varierande som mängden vax som byggts upp, samt under hur lång tid det har byggts upp. Här är några av de vanligaste symtomen på öronvaxproblem:

  • Ont i öronen eller smärta i öron eller hals
  • Känsla av att hörselgången är tilltäppt
  • Tinnitus eller ringande i örat
  • Hörselnedsättning eller ljud som låter som om de hörs under vatten
  • Detta kan få mycket små barn att sticka fingret eller ett föremål i örat av oro eller i frustration. Det är bäst att få detta behandlat av en vårdgivare, för att undvika att skada barnets känsliga öron.
  • Hos äldre personer ansamlas öronvax och blockering är den vanligaste orsaken till hörselnedsättning och kan förvärras av användningen av hörapparater som hindrar örat att rengöra sig själv.
Om du upplever svår smärta, att det rinner eller kommer en ovanlig lukt från örat är det viktigt att du omedelbart uppsöker läkare. Ditt öra kan vara infekterat och måste behandlas av vårdpersonal för att undvika ytterligare infektion eller permanent hörselnedsättning.

Hörlurar och öronsnäckor är extremt populära idag. Om du använder hörlurar ofta måste du vara försiktig.

Det bör noteras att vax i hörselgången inte på egen hand kan orsaka öroninfektioner. Däremot kan olämpliga sätt att avlägsna vax leda till komplikationer.

Kan ansamling av öronvax behandlas hemma?

Den enda delen av örat som ska rengöras hemma är ytterörat. Örat är självrensande, och förekomsten av öronvax är både hälsosamt och behövligt. När det gäller ansamling av öronvax är det därför klokt att besöka en audionom – de allra flesta har inte ett otoskop hemma och kan därför inte heller bedöma blockeringen (om den är partiell eller fullständig).
Audionomen kan snabbt avgöra om borttagning av vax är nödvändigt eller inte. Om konsistensen av någon anledning är för hård och vaxet inte kan avlägsnas, rekommenderas patienten att använda några droppar mineralolja dagligen under en vecka innan läkaren kan ta bort vaxet på ett säkert sätt.

När är det nödvändigt att träffa en läkare?

Om du som sagt upplever svår smärta eller hörselnedsättning, kan du ha en infektion eller något ännu allvarligare som kräver professionell vård, det vill säga medicinering eller kirurgi. I så fall måste du uppsöka vård för att helt bli kvitt problemet. 

Hur kan jag förhindra överflödigt öronvax framöver?

Även om en del personer helt enkelt producerar mer öronvax (eller cerumen) än nödvändigt, finns det några enkla åtgärder att tillgå:
  • Fråga din läkare i samband med din årliga kontroll. En gång per år bör räcka för att hålla överflödigt öronvax i schack. 
  • Tänk på att den enda delen av örat som ska rengöras hemma är ytterörat.
  • Var försiktig med att använda öronsnäckor eller använd dem mer sällan för att låta den naturliga självrengöringen ha sin gång. 
  • Om du har en hörapparat, var noga med att rengöra öronen rutinmässigt för att förhindra ansamling av öronvax eller blockering. Detta bör utföras av en hörselvårdsmottagning.

Din öronhälsa är viktig, och att ta bort överflödigt öronvax kan förbättra din hörsel och din allmänna hälsa och ditt välbefinnande. Kontakta oss om du har frågor om att förbättra eller upprätthålla din eller din familjs öronhälsa.