Overblik

Vad orsakar bihåleinflammation?

Bakterie-, svamp- eller virusinfektioner kan orsaka bihåleinflammation genom att blockera eller svullna upp bihålorna.

Även allergi och långvarig förkylning kan orsaka bihåleinflammation genom att skapa inflammation och svullnad i näsans benplattor (näsmusslor), vilket får slem att byggas upp.1

Svullnaden uppstår ofta efter kontakt med ämnen som rök, klor eller damm.

Vilka är de 4 främsta symptomen på bihåleinflammation?

De fyra främsta symptomen på bihåleinflammation inkluderar:
 1. Täppt näsa: Din näsa kan kännas täppt eller blockerad, vilket gör det svårt att andas genom näsan.
 2. Värk och tryck i ansiktet: Du kan uppleva smärta och tryck i pannan, kinderna och runt ögonen.
 3. Huvudvärk: Du kan ha huvudvärk som centrerar sig kring pannan eller ögonen.
 4. Post-nasal dropp: Du kanske märker att slem rinner ner i halsen, vilket kan orsaka halsont och hosta.2

Orsakar bihåleinflammation öronsmärta och käksmärta?

Ja, bihåleinflammation kan orsaka öronsmärta och smärta i käken.

Det beror på att bihålorna och öronen är kopplade genom en smal kanal som kallas för örontrumpeten (eustachiska röret). När bihålorna blir inflammerade och blockerade kan det eustachiska röret också blockeras, vilket leder till en uppbyggnad av tryck i örat.

Det kan ge smärta, och i vissa fall kan bihåleinflammation också orsaka smärta och ömhet i käken.

Hur känns öronsmärtan vid bihåleinflammation?

Sinus-öronsmärta kan kännas som en tråkig, värkande känsla eller fyllnad i örat. Smärtan kan också beskrivas som en skarp, stickande känsla, och den kan förvärras när du böjer dig framåt eller lägger dig

Öronsmärtan kan även åtföljas av andra symptom som yrsel och tinnitus (öronsus).

Hur länge varar öronsmärtan vid bihåleinflammation?

Varaktigheten av öronsmärta orsakad av bihåleinflammation kan variera beroende på hur allvarlig infektionen är och individens immunsystem.

I vissa fall kan öronsmärta förbättras inom några dagar efter att behandlingen har påbörjats. I mer allvarliga fall eller akut bihåleinflammation kan det dock ta flera veckor innan smärtan helt försvinner.

Kan bihåleinflammation orsaka hörselnedsättning?

Även om bihåleinflammation kan orsaka öronsmärta och en känsla av fyllnad i örat, är det generellt inte förknippat med permanent hörselnedsättning

Men i sällsynta fall kan bihåleinflammation leda till ett tillstånd som kallas mellanöroninflammation3, vilket är en infektion i mellanörat. Detta kan orsaka tillfällig hörselnedsättning eftersom den infekterade vätskan i mellanörat blockerar ljudets passage till det inre örat. Besvären brukar försvinna när infektionen har behandlats.

Om mellanöroninflammationen behandlas långsamt och vätskeansamlingen skapar ännu mer tryck i örat kan trumhinnan till och med brista, vilket gör att vätskan kan rinna ut i hörselgången.

Vad hjälper mot öronsmärta från bihåleinflammation

Om du upplever öronsmärta på grund av bihåleinflammation finns det flera saker du kan göra för att lindra smärtan:
 1. Använd en varm kompress: Att applicera en varm kompress på det drabbade örat kan hjälpa till att lindra smärta och minska inflammationen.
 2. Prova receptfria smärtstillande medel: Receptfria läkemedel som paracetamol eller ibuprofen kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.
 3. Använd en saltvattensspray: En nässpray med saltvatten kan hjälpa till att rensa slem och lindra överbelastning, vilket kan bidra till att lindra öronsmärta.
 4. Håll dig hydrerad: Att dricka tillräckligt med vätska kan hjälpa till att tunna ut slemmet och minska överbelastning.

Sammanfattning

Bihåleinflammation är ett vanligt tillstånd som kan orsaka en rad symtom, inklusive öronsmärta och en känsla av fyllnad i örat.
 
Om du upplever öronsmärta eller andra symtom på bihåleinflammation är det viktigt att konsultera din husläkare för en korrekt diagnos och lämplig behandling.
 
De flesta fall av öronsmärta som är relaterat till bihåleinflammation kan behandlas med till exempel varma kompresser, smärtstillande medel och saltvattenspray.
 
Även om bihåleinflammation kan vara obehaglig, är det generellt inte förknippat med långvarig hörselnedsättning.

Referenslista:

 1. Healthwise Staff. (2022). Enlarged Turbinates: Care Instructions. Retrieved from https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uh5087#:~:text=The%20turbinates%20are%20thin%2C%20bony,overuse%20of%20decongestant%20nasal%20sprays, on 16 May 2023.
 2. American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery. (2019). Sinusitis. Retrieved from https://www.enthealth.org/conditions/sinusitis/ , on 16 May 2023.
 3. Mayo Clinic. (2021). Middle ear infection (otitis media). Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-otitis-media/symptoms-causes/syc-20351602 , on 16 May 2023.
Informationen i denna artikel är endast avsedd för utbildnings- och informationssyften. Du bör inte använda informationen som ett substitut för, och den bör inte heller ersätta, professionell medicinsk rådgivning. Om du har några frågor om din hälsa bör du alltid rådgöra med en läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal.