Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Har du haft känslan av att inte höra bra den senaste tiden? Eller har du kanske alltid haft problem med hörseln? Här förklaras vilka tecken som tyder på att du har en hörselnedsättning och när vi rekommenderar att du skaffar hörapparater.

Behöver jag hörapparat?

Miljoner människor världen över har en hörselnedsättning. Nedsatt hörsel drabbar inte bara äldre personer utan även unga personer och barn. Nedsatt hörsel kan förekomma på flera sätt, det kan vara medfött eller ärftligt, åldersbetingat, plötslig hörselnedsättning, tinnitus, mellanöreproblem, sensorineural nedsatt hörsel eller en akustisk chock. 

Om man inte har en medfödd hörselnedsättning eller är döv, kommer den nedsatta hörseln ofta smygande utan att man märker det. Ofta är det vänner eller familj som märker den nedsatta hörseln först och gör dig uppmärksam på det. Men hur kan du själv fastställa om du har en hörselnedsättning och skulle behöva en hörapparat?

Här är några tecken som tyder på en hörselnedsättning:

  • Säger dina vänner eller familj till att du har för hög volym på teven?
  • Har du svårt att höra om flera personer talar samtidigt?
  • Upplever du att dina kollegor pratar lågt eller mumlar?
  • Har svårt höra ord med konsonanter som s, t, f, p, k eller är kombinationer av ch och sch är otydliga?  
  • Har du svårt att koncentrera dig på vad som sägs och följa med i ett samtal?
  • Har du själv känslan av att inte höra lika bra som förr? 
  • Blir det svårare att höra viktiga ljud som larm, telefonsignal och dörrklocka?
  • Hör du inte höga toner som t.ex. fågelkvitter lika bra som förr?
  • Är samtal och möten på arbetsplatsen en utmaning?
Alla dessa faktorer kan vara tecken på en hörselnedsättning. Gör ett gratis hörseltest online om du inte är säker på att du lider av nedsatt hörsel. Om testet bekräftar att du har nedsatt hörsel, rekommenderar vi att göra en noggrannare undersökning hos en av våra audionomer som kan upptäcka orsaken, föreslå rätt behandling, och avgöra om en hörapparat kan hjälpa till att förbättra din hörsel igen. 
Läs mera om olika typer av hörapparater om du skulle behöva en hörapparat. Våra kompetenta hörselspecialister hjälper gärna till att välja rätt modell.

Binaural hörsel - vad är det?

Binaural hörsel betyder att höra med båda öronen. Det är en förutsättning för att kunna bestämma riktningen till en ljudkälla. Förmågan kallas även riktningshörsel. Ljudet når vänster och höger öra på olika sätt. Beroende på från vilken riktning ljudet kommer når det ena örat en aning snabbare och starkare än det andra örat.

Hjärnan kan hantera denna tidsfördröjning
Hjärnan använder tiden mellan ljudets ankomst till respektive öra för att beräkna ljudriktningen. En person med två friska öron kan säkert lokalisera varifrån ljudet kommer. Om du har svårigheter att t.ex. höra var den ringande telefonen står eller varifrån ett barn ropar, kan det vara ett första tecken nedsatt hörsel.

Två öron - två hörapparater

Du behöver två hörapparater om du har en hörselnedsättning på båda öronen. Vid åldersbetingad eller hörselnedsättning förorsakad av buller är som regel båda öronen lika mycket påverkade. Därför rekommenderar audionomen två hörapparater.

Båda öronen behöver hörapparater eftersom människans hörsel fungerar binauralt och – våra öron – behöver två oberoende ljudkällor. Om du bara använder en hörapparat, kan det hända att det obehandlade örat glömmer bort att höra på samma sätt som en otränad muskel.
Den binaurala hörseln kan rädda liv, t.ex. i trafiken där vi hör varifrån en bil eller en spårvagn kommer eller en cykelklocka plingar. Det är även viktigt med två hörapparater för att kunna filtrera bort störande omgivningsljud i samtal. Människan behöver båda öronen för att höra ordentligt.
I princip bör man återställa hörförmågan så tidigt som möjligt så att hörselcentrat i hjärnan får tillräcklig stimulans och träning. Vänta inte för länge med ett besök hos din audionom eller hörselspecialist om du misstänker att du har nedsatt hörsel. Njut av alla livets ljud igen i full styrka.

Ytterligare teman

Vad kan jag förvänta mig av en hörapparat?
Nya hörapparater – och vad händer nu?
Hitta din mottagning