Örontryck

Sammanfattning

Hur fungerar örontryck?

Örontrumpeten är en trång passage som kopplar samman ditt mellanöra med din hals. kvinna med tryck i öronenDen spelar en avgörande roll för att jämna ut trycket i ditt mellanöra. Genom att den öppnas när du nyser, sväljer eller gäspar förhindras att lufttryck och vätska byggs upp inne i din hörselkanal, bakom din trumhinna.

När örontrumpeten pluggas igen kan du inte höra klart eftersom ljud dämpas. Det är inte heller ovanligt att du känner tryck och smärta, samt att utrymmet i örat blir fullt. Allergier, bihåleinflammation, den vanliga förkylningen eller en influensa kan orsaka att alla öppningar i din örontrumpet blir delvis blockerade. Vävnadsinflammation och slemsekret är en stor del av orsaken till dysfunktion i örontrumpeten.

Att resa med flyg och förändringar av höjdnivån kan också vara orsaken till att din örontrumpet inte fungerar korrekt.

Hur tar man bort trycket i hörselgången?

För att lindra symptom och för att hitta det bästa botemedlet, måste du först identifiera orsaken.
Här är de vanliga orsakerna och våra tips för att lösa dem.
Problem med dina bihålor
Som nämnts ovan, är bihålor, öron, hals och näsa tätt sammankopplade. Problem som påverkar ett område kommer ofta att involvera ett annat. Om dina bihålor är tilltäppta, kan de skapa tryck i mellanörat och ge en känsla av att det är fullt.

De vanligaste orsakerna till bihålerelaterad tilltäppning är: 
  • allergier
  • virusinfektioner, som den vanliga förkylningen och influensa
  • bihåleinflammation
  • tobaksrök och liknande miljömässiga irritationsmoment

Det finns flera åtgärder du kan vidta för att lindra dina symptom på bihåletilltäppning och det tillhörande trycket:
  • Försök med ett nässpray.
  • Använd en neti pot eller en saltlösning för att spola håligheterna i näsan.
  • Använd en luftfuktare för att hålla luften fuktig. Torr luft kan vara irriterande för dina redan inflammerade näsgångar.
  • Använd aromaterapi. Eucalyptusolja kan hjälpa till att öppna dina luftvägar. Du kan använda det vid ånginhalation, tillsätt några droppar i ditt badvatten eller andas in det från flaskan.
  • Drick ett glas rent kvalitetsvatten varannan timme under dagen. Drick mycket örtteer, grönsaksjuicer och buljong. Mer vätska i kroppen kommer att hjälpa till att lösa upp slemmet.
Uppbyggnad av vätska
Vätska kan byggas upp i dina öron om det är ett problem med dina dräneringsrör. Den här dysfunktionen kan göra så att vätska samlas bakom din trumhinna. Några av dessa symptom kan du uppleva om du har samlad vätska:
  • Poppande, ringande
  • Känsla av att det är fullt
  • Örontryck
  • Hörselförlust
  • Yrsel
  • Problem med din balans

Många orsaker kan vara roten till det här problemet, till exempel:
  • Förkylning eller andra infektioner som orsakar tilltäppning
  • Bihåleinflammation
  • Allergier
  • Barotrauma i öronen

Det är viktigt att man hittar orsaken till det som hindrar rören från att dränera riktigt. Om problemet förblir olöst, kan den ackumulerade vätskan bakom din trumhinna göra så att den brister.

Här är våra tips om hur du kan få bort vätska från din hörselgång:
  • Dra i din öronsnibb, samtidigt som du tippar örat mot din skuldra.
  • Använd en het kompress. Låt den ligga på under 30 sekunder och ta sedan bort den en minut. Upprepa den här processen till dess att du får lindring. Var noga med att ligga på sidan.
  • Försök med receptfria örondroppar. Säkerställ att dropparna innehåller alkohol för dess uttorkande effekt.
Uppbyggnad av öronvax
Uppbyggnad av öronvax sker om vaxet trycks djupare in i hörselgången eller blockerar gångens hela bredd. En vaxpropp ger flera symptom, såsom hörselförlust, yrsel, ont i örat, känsla av att örat är fullt, tryck och tinnitus (ringer i örat). Du kan oavsiktligt ha orsakat att dina öron har blivit täppta, genom att använda bomullstops för att rengöra dem. Om du använder hörapparater eller öronproppar, lider du också en högre risk för att vax ska byggas upp.

Det säkraste sättet att ta bort öronvax från dina öron är att hälla in varmt vatten eller saltlösning i dina hörselgångar under några minuter. Om du vill, kan du använda ett öronrensningskit för det. När vattnet mjukar upp vaxet, kommer det att rinna ut genom ytterörat.
Allergier
Allergier kan också orsaka att öronen täpps igen. Genom att ta antihistaminer och avsvällande medel, kan ditt allergirelaterade örontryck och andra symptom lindras. Antihistaminer finns i olika form. Tabletter, kapslar, vätska är några av de mest populära formerna. Några märken kan endast fås mot recept. Kontrollera med din vårdgivare för hjälp att välja ett åt dig.
Flygresa
Vid start och landning kan den snabba ändringen av lufttrycket orsaka en tryckskilnad mellan lufttrycket i mellanörat och det i den omgivande miljön. Denna obalans förhindrar din trumhinna (membrana tympani) från att vibrera som den ska. Öronsmärta, en känsla av att det är fullt och tryck kan alla signalera ett tillstånd som ofta hänvisas till som flygöron.

Här är några tips för att komma till rätta med förhållandet: 
  • Försök gäspa, tugga tuggummi och svälja under start och landning för att aktivera de muskler som öppnar örontrumpeterna.
  • Försök med Valsalvas manöver. Blås försiktigt ut genom näsan, samtidigt som du trycker ihop dina näsborrar. Gör detta så ofta som det behövs.
  • Använd öronproppar med filter. Dessa hjälper till att långsamt jämna ut trycket i dina öron.
  • Om du är tilltäppt, försök med en nässpray 30 minuter till en timme innan start och landning.
Infektion i mellanörat och ytterörat.
Mellanörsinfektioner (otitis media) ger en mängd olika symptom, såsom dövhet, yrsel och ont i öronen. Virus som orsakar infektioner i andningsvägarna bär ofta skulden.

Infektioner i ytterörat (otitis externa) kallas ofta simmar- eller dykaröra. De är typiskt sett ett resultat av vatten som stannar kvar i ditt öra efter att du utsatts för väta. Vatten som samlats efter att man simmat eller badat ger en perfekt grogrund för bakterier.

Oftast kommer din öroninfektion att lösa sig av sig själv. Örondroppar och smärtstillande medicin kan emellertid vara fördelaktigt genom att de lindrar din smärta och andra symptom. Om dina symptom blir värre, trots hemmabehandling, är det en bra idé att besöka din doktor.

Som du märker, kan tryck i dina öron kopplas ihop med olika tillstånd. Det är av yttersta vikt att gå till botten med det och hitta orsaken till dina obehag. Hemmabehandling är oftast allt du behöver. Men om dina symptom varar längre än två veckor och om de blir sämre över tid, ska du söka medicinsk hjälp. Boka tid med din doktor om du får feber, allvarlig smärta, komplett hörselförlust eller om det rinner från dina öron.

Har du frågor eller farhågor om dövhet?

Testa din hörsel på en av våra specialistmottagningar nära dig.