De flesta personer går flera år utan att göra något för att åtgärda sin hörselförsämring. De väntar med att träffa en hörselspecialist eller att skaffa hörapparat. Orsaken till bristen på angelägenhet är att en hörselnedsättning oftast försämras under en tidsperiod på många år. De första tecknen är knappt märkbara.
 
Om du misstänker att du upplever en hörselnedsättning är det första du ska göra att boka ett besök med en hörselspecialist.
Detta är ett viktigt steg, eftersom det bara är en audionom som kan göra en noggrann diagnos och fastställa graden på din hörselnedsättning. Om du har kämpat med en hörselnedsättning under lång tid så kan läget vara att du behöver hörapparater för att förbättra din hörförmåga.
 
Även om det finns olika typer av hörselnedsättningar så kan audiologer erbjuda en hörsellösning. Här är de vanligaste typerna av hörselnedsättningar:
Ledningshörselnedsättning
Ledningshörselnedsättning gör det svårt för ljud att komma in i ditt inneröra. Med det här tillståndet kan inte ljud passera genom ytter- och mellanörat. Du kan ha svårt att höra låga ljud, medan högre ljud samtidigt dämpas. Ledningshörselnedsättning kan ha olika orsaker, såsom vätska i ditt mellanöra, öroninfektion, otitis media, örontrumpetdysfunktion, eller en perforerad trumhinna.
Sensorisk hörselnedsättning (SNHL)
Sensorisk hörselnedsättning sker på grund av skada i ditt inneröra. Du kan ha mycket svårt att höra låga ljud, men högre ljud är inte heller tydliga. De ledande orsakerna till tillståndet är vissa sjukdomar, mediciner som är giftiga för din hörsel, åldrande, huvudtrauma, och mer. Om du har en allvarlig hörselnedsättning kan din doktor rekommendera ett cochleaimplant.
Blandad hörselnedsättning
En blandad hörselnedsättning är ett problem som orsakas av skada i ditt ytter- eller mellanöra och i ditt inneröra. Någon av orsakerna som associeras med ledningshörselnedsättning eller SNHL kan leda till blandad hörselnedsättning.
Eftersom hörselförlust påverkar alla aspekter av ditt liv, är det avgörande att träffa en hörselspecialist. Beroende på ditt speciella fall kan din doktor rekommendera hörapparater för att hjälpa till att skärpa din hörselupplevelse. Din läkare kan arbeta med dig för att hjälpa till att återställa din hörsel och rekommendera den nödvändiga behandlingen.

Förutom att träffa en specialist, finns det ett antal aktiviteter som du kan göra för att hjälpa till att förbättra din hörsel.

Lös pussel

Din hjärna är en fantastisk del av din kropp, som spelar en avgörande roll när det gäller att processa de ljud som dina öron tar emot. På samma sätt som dina muskler behöver regelbunden träning för att förbli starka, så behöver din hjärna också det.

Att lösa pussel är ett roligt sätt att hålla din hjärna i form och att förhindra att hjärnan degenereras. Några exempel på olika typer av pussel är korsord, ordsökning och Soduku. Nyckeln är att göra de här uppgifterna regelbundet, minst varje vecka, men helst varje dag.

Spela kort

Att spela kort eller brädspel med vänner och familj är också ett underhållande sätt att förbli skarp och att ha kvar anslutningen med de du älskar. Att socialisera är särskilt hjälpsamt för att undvika att du blir isolerad. Många blir oroliga och deprimerade och därför är det mindre troligt att de tar del i sociala interaktioner när deras hörsel försämras.

Yoga för hörseln

Yoga ger en mängd hälsofördelar för kroppen, hjärnan och själen. Visste du att specifika yogaställningar även kan stödja din hörsel? Yoga kan förbättra din hörsel genom att öka cirkulationen i din hjärna och i dina öron. Förbättrad cirkulation förstärker funktionen för dina nerver och hjälper till att avgifta dina celler.

De bästa yogaställningarna för att förbättra din cirkulation är trädet, kobran, triangeln och kamelen. Forskning har visat att yoga till och med kan minska symptomen för tinnitus - en upplevelse av ett ringande ljud i örat. Börja praktisera yoga regelbundet och du kan upptäcka att din oro och dina stressnivåer också minskar.

Daglig träning

Daglig träning är avgörande, inte bara för din öronhälsa, utan för att uppnå en optimal hälsa för din kropp och hjärna. Att fortsätta vara aktiv varje dag ökar ditt välbefinnande på många olika sätt. Du behöver inte springa en halvmara varje dag för att skörda hälsoförbättringsfördelarna av träning. Välj en fysisk aktivitet som du tycker om, som att gå, jogga, simma, hoppa, yoga eller kanske trädgårdsarbete. Vilken som helst av de här aktiviteterna kommer att hjälpa ditt blod att pumpa och förbättra din cirkulation. Gör det som fungerar för dig, nyckeln är att fortsätta med det och att göra fysisk aktivitet till en regelbunden del av din dagliga rutin.

Träning gör underverk för blodcirkulationen till ditt inneröra. "Hörseldelen" i innerörat, cochlea eller öronsnäckan, får stor nytta av det ökade blodflödet. Öronsnäckan är en vital komponent i ditt hörselsystem, eftersom den omvandlar ljudvibrationer till nervimpulser.

Om du inte tycker om att träna hårt, var inte orolig. Även en relativt liten mängd träning (två gånger i veckan) kan ha en positiv effekt på en hörselnedsättning. Var försiktig så att du inte tränar med hörlurar och undvik hög musik under alla förhållanden. Det är känt att höga ljud är skadliga för dina öronhår och de som du förlorar kan inte ersättas.

Det bästa sättet att räkna ut om din musik är för hög är om andra personer kan höra musiken som du spelar i ditt headset.

Utöva meditation

Meditation är en uråldrig övning med ett antal studier som stöder dess många fördelar för din hälsa. Många människor blir förvånade när de hör att det till och med hjälper till att förbättra din hörsel. När du sitter tyst och vänder din uppmärksamhet inåt assisterar du din kropp med att reglera ditt blodtryck, blodflöde och normalisera andra psykologiska processer. Meditation har en djupgående förmåga att minska din stress, och därigenom minska dess potentiellt negativa påverkan på alla dina kroppsliga system.

Denna enkla men kraftfylla övning uppmuntrar djup avslappning och ökar blodflödet till din hjärna. När du kopplar in dig på ljuden runt omkring dig, eller andra omgivande ljud, som fågelsång, arbetar du omedvetet med din hörsel. Genom att använda ljud för att meditera, kommer du att vara mycket mer inställd på dem under dagen. Över tid kommer ditt undermedvetna att assistera dig med att hjälpa till att uppfatta vissa mindre ljud som du kan ha missat tidigare. Även om detta kan vara en mental hörselförbättring så är effekten fortfarande kraftfull.

Att meditera i en park gör det möjligt för dig att gå in i dig själv i en hel värld av olika ljud. Att göra djupandningsövningar som del av din medicinering kommer att syresätta ditt blod och öka din blodcirkulation. Alternera mellan att fokusera in i kroppen och därefter på alla ljud runt omkring dig.

Ljudkälla

De flesta människor vet inte om det, men dina öron är inte de enda som spelar en roll i din förmåga att höra ljud. Din hjärna bär också ett stort ansvar för att processa ljud. Du kan optimera din hjärnas förmåga att uppfylla sin funktion genom att träna den att fokusera på ljud. Ljudkälla är ett effektivt sätt att skärpa din hjärnas förmåga att lokalidera och översätta ljud. Det finns olika variationer på den här typen av hörselträning.
  1. Sätt på musiken i ett rum och gå runt, samtidigt som du är uppmärksam på de hårfina förändringar av ljuden som du hör när du rör dig runt. Gör ditt bästa för att förstå texten och identifiera de olika instrumenten i sången. Ändra då och då volymen och platsen där du gör den här övningen.
  2. Sätt på en ljudkälla (såsom en radio) på en plats i rummet. Spela upp någon musik på låg volym. Sätt på en annan ljudkälla och placera den på en annan plats i samma rum. Höj volymen till dess att musiken från de två olika ljudkällorna skapar en bullrig miljö.
  3. Be en vän eller familjemedlem att läsa meningar ur en bok när de flyttar sig runt i rummet. Blunda, samtidigt som du lyssnar noga, upprepa meningarna högt och försök att komma på var orden kommer från.
Du kan använda någon eller alla aktiviteterna ovan för att förbättra din hörsel. Var noga med att göra dem regelbundet för att se resultat. Se till att göra ett hörseltest om du upplever en hörselnedsättning. Ett hörseltest utfört av en hörselspecialist är avgörande för att utröna typen av och hur allvarlig din hörselnedsättning är.

Att få en hörapparat kan vara den bästa möjligheten för dig att förbättra dina hörselproblem. En hörapparat gör att du hör bättre och hjälper också din hjärna att identifiera de ljud som du inte kan höra utan en hörapparat. Du ska alltid söka professionell hjälp för försämrande symptom, eftersom obehandlad hörselnedsättning kan ha en negativ påverkan på din mentala och fysiska hälsa.
De bästa aktiviteterna för att förbättra hörseln