Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Vad är en gemensam nämnare för byggnadsarbetare, markpersonal på flygplatser, orkestermusiker, barpersonal och tandläkare?

Hörseln hos dessa proffs har inte en chans utan skydd

Deras arbetsplatser tillhör de mest högljudda i världen. Risken för permanent nedsatt hörsel är desto högre inom dessa yrkesgrupper. Det betyder: Exponeringen måste vara kortare, ju högre bullret är. Personer som utsätts för konstanta ljudnivåer på 85 dB eller mer måste använda ett hörselskydd. Smärtgränsen ligger vid cirka 125 dB.

För matindustri

Restaurangpersonal runt om världen utsätts dagligen för värden upp till 110 dB under flera timmar. Men inom denna bransch använder man oftast inte hörselskydd.
 

För flygindustri

Flygplansmotorer för ett himla liv på bara några meters avstånd. Hörseln kan påverkas permanent inom bara några minuter utan fungerande hörselskydd.

För musiker

Musiker måste vara speciellt försiktiga med sin hörsel. Instrumentmusiker i en stor orkester bevisar det: Studier visar att professionella musiker drabbas fyra gånger oftare av hörselskador än den normala befolkningen.
 

För vården

Vem trodde det: Även tandläkare och tandläkarsköterskor riskerar hörselskador inom sitt yrke. Anledningen är ljudet från borrarna och andra instrument som kan uppgå till en ljudstyrka på 90 dB.

För tung industri

Bullret vid vägbyggplatser är påtagligt. Tryckluftshammare och annan tung utrustning kommer lätt upp i värden på 120 dB – utan hörselskydd ett absolut no-go.

10 bullriga yrken som kräver hörselskydd

Exponering för ljud över 85 dB under längre perioder anses skadligt och kan orsaka bullerskador. Ju högre decibel du utsätts för, och ju längre tid, desto mer kan det skada din hörsel. Här är listan med 10 jobb där du bör skydda din hörsel.
  1. Frisör: Bullret från ett antal hårtorkar som används samtidigt, når ofta 85dB. Det ligger visserligen på den nedre delen av skalan, men kan ändå bidra till hörselförlust med tiden.
  2. Förskollärare: Med alla vredesutbrott, skrik, gråt och högljudda lekar som följer med att du har många barn runt dig, är det inte svårt att fatta hur bullernivåerna lätt kan överstiga 85dB. Och det är ju knappast läge att använda bullerskydd heller.
  3. Motorcykelbud: Motorcyklar är kända för sitt höga ljud och tillsammans med “vindbrus” utsätts du ofta för buller över 103dB.
  4. Trädgårdsmästare: Gräsklippare kan nå oanade bullernivåer, för att inte tala om de nya lövblåsarna som genererar över 107dB. Här är bullerskydd ett måste.
  5. Musiker, DJ, ljudtekniker och nattklubbspersonal: De flesta bartenders, dörrvakter, DJ:s och andra som jobbar i högljudd nattklubbsmiljö, utsätts för en ljudnivå som vanligen ligger över 115 dB under lång tid, vilket gör dessa typer av jobb mycket riskabla. Det är också tyvärr ovanligt med hörselskydd i den här miljön.
  6. Snickare: Allvarliga bullernivåer från t.ex. elektriska sågar och andra maskiner är en oundviklig del av jobbet för en snickare – till exempel kan bullret bara från en borrhammare, mäta upp till 120 dB.
  7. Racerförare: Om du sitter i förarsätet på en Formel1-bil är ljudet öronbedövande, upp till 125 db. Tur att förarna alltid har ordentlig skyddsutrustning.
  8. Byggarbetare: Att vistas i närheten av alla de tunga maskiner som används inom byggbranschen kan vara en mycket bullrig upplevelse – en pneumatisk borr eller hammare hamnar till exempel i den övre delen av decibelskalan, runt 130dB.
  9. Gruvarbetare: Alla jobb som innebär användning av elverktyg och maskiner genererar oftast en betydande grad av buller. Gruvdrift är inget undantag, här finner vi bullernivåer som når upp till 135dB.
  10. Markpersonal på flygplats: Ljud från flygplan som landar och accelererar kan mäta upp till 140dB. Att jobba på plattan på en flygplats har därför potentialen att vara det absolut värsta jobb dina öron kan utsättas för. Här är risken stor att du snabbt kan få bullerskador, om du inte skyddar dig ordentligt.

Ytterligare teman

Hörselskydd - en hälsoinvestering
Behöver jag hörapparat?
Hitta din mottagning