Kliande öron

Sammanfattning

Vad orsakar en kliande örongång?

Olika orsaker kan vara roten till kliande öron. Även om kliandet i de flesta fallen inte orsakas av något allvarligt, så kan det indikera ett medicinskt tillstånd. Ta dig tid att läsa på om de möjliga orsakerna, så att du kan hitta rätt lösning för dina problem.
Öroninfektioner
Kliande öron kan vara ett symptom på en öroninfektion. Olika typ av patogen (sjukdomsframkallande ämne) orsakar infektionen och öroninfektioner kan bero på bakterier, virus eller svamp. Extern otit (även kallat hörselgångseksem, inflammation i ytterörat och simmaröra) eller ytteröroninfektioner är en av de vanligaste formerna och den orsakar tydlig öronsmärta så väl som kliande i örongångarna. Det här tillståndet är även känt som simmaröra. Det kan hända om vatten fastnar i din örongång efter att du har simmat.
 
Otitis media påverkar ditt mellanöra och ger liknande symptom som extern otit. Barn drabbas oftast av detta på grund av frekvent förekommande förkylningar och blockerade örontrumpeter.
 
Vid svampinfektioner tenderar kliandet att bli mer intensivt. Förutom det är det ganska svårt att säga vilken typ av öroninfektion du har att hantera. Doktorer börjar ofta med att skriva ut en antibiotika och om behandlingen misslyckas utgår de från att det kan vara en svampinfektion.
Vaxpropp
Ditt öronvax (cerumen) spelar flera viktiga roller. En av dess många funktioner är att ge fukt till skinnet i den inre ytan i örongången. Det agerar även som en sköld mellan trumhinnan och den yttre världen. Öronvax fångar upp död hud och smuts och transporterar ut det genom ytterörat. Men som man säger, för mycket av allting kan vara dåligt. Detta uttalande gäller även öronvax, eftersom för mycket av det kan vara orsaken till ditt kliande.
 
Om du kämpar med att ditt öronvax byggs upp, försök att motstå önskan att ta bort överskottet med tops. Att sticka in föremål i din örongång, inklusive tops, är en dålig idé. Allt du kommer att uppnå är att trycka in vaxet djupare, där det kan fastna. Receptfria örondroppar som löser upp vaxet är ett mycket bättre val. Var försiktig så att du inte tar bort för mycket av vaxet eftersom brist på vax kan orsaka torra öron som leder till att det börjar klia.
Allergier

En allergisk reaktion kan även göra så att det börjar klia inne i dina öron. Personliga hygienprodukter, som shampo eller kroppstvål är ofta boven i dramat. Om du lyssnar mycket till musik så ska du inte bär dina hörlurar flera timmar åt gången. Hörlurar och öronproppar för in bakterier och smuts i din örongång, orsakar kliande öron och kan även leda till infektioner.

Om du misstänker att en allergi kan vara källan till ditt kliande så behöver du hitta orsaken som triggar det och omedelbart sluta använda det för att få lindring.

Hörapparater och nickelörhängen har också kunnat kopplas till kliande öron. Problemet med hörapparater är dess plastbeläggning. Om du har känslig hud, kan du utveckla en allergisk reaktion mot materialet. Om du använder hörapparater, kan du också uppleva kliande öron om vatten fastnar bakom hörapparaten.

Om din hörapparat är orsaken till dina kliande öron så kan en hörselspecialist eller audionom hjälpa dig att hitta en lösning. Var god kontakta ett hörselcenter nära dig för att boka ett möte och låt en av våra specialister hjälpa dig.

Eksem och psoriasis
Eksem kan utvecklas var som helst på kroppen. Om öroneksem uppkommer utan någon uppenbar trigger, kallas tillståndet på engelska aural eczematoid dermatitis. Om du har psoriasis, är du även mycket mer benägen att råka ut för den här hudåkomman. Ett av de kännetecknande symptomen av öroneksem är kliande i och kring dina öron.
Matallergier
Miljoner svenskar lider av matallergier. Om du är allergisk mot någon speciell mat så kommer exponering av den att trigga ett ohälsosamt immunförsvar. Om du har höfeber eller pollenallergi kan du utveckla ett tillstånd som kallas oralt allergisyndrom. Den här formen av allergi kan hindra dig från att äta vissa frukter, grönsaker och nötter. Om du lider av syndromet kan dina öron klia när du äter av dem. Andra symptom för syndromet är bland annat en kliande, stickande, knottrig eller svullen mun, tunga och hals, bland mycket annat. Så fort du har svalt maten slutar kliandet. Om din matallergi är allvarlig kan du behöva ha med dig en EpiPen.
Felaktig öronrengöring
Även om du då och då kan vara frestad att rengöra dina öronhålor med bomullstops så bör du undvika det eftersom du kan råka orsaka inflammation i din örongång och ett bestående kliande. Du ska aldrig sticka in något i din örongång utan istället följa lämpliga öronrengöringstekniker.

Vilka är symptomen för kliande öron?

Det är svårt att motstå lusten att försöka klia bort kliandet i dina öron. Men kom ihåg att, om du kliar, kommer det förmodligen bli ännu värre. Symptomen för kliande öron kan vara olika, beroende på de underliggande orsakerna. Om ditt öra är infekterat så kan du få feber, öronsvullnad och det kan även rinna vätska.

Hur kan jag behandla mina kliande öron?

I de flesta fall är receptfria behandlingsmetoder tillräckligt för att lindra att det kliar. Men det är viktigt att hitta källan till problemet. Vilken typ av åtgärd som du ska använda beror på orsaken till att det kliar. Kapsaicin-baserade krämer används ofta. Kapsaicin är samma ingrediens som du hittar i chilipeppar. Använd krämen med försiktighet när du använder den på öppna sår och solbränd, vindbränd, torr, skrapad eller irriterad hud.

Naturen erbjuder också effektiva åtgärder. Om dina öronproblem beror på torrhet, kan du applicera några droppar olivolja i örongången för att återställa dess naturliga pH-värde och ge det fukt. Istället för olivolja kan du även försöka med aloe vera.

Om ditt kliande orsakas av en allergisk reakttion så är ditt bästa val att hålla dig borta från det som irriterar. Du kan behöva byta dina öronringar eller schampo till ett mer naturligt alternativ.

Om du har en öroninfektion kan din doktor rekommendera antibiotika eller skriva ut örondroppar för att behandla infektionen. När infektionen försvunnit bör ditt kliande också vara borta.

Som du märker kan kliande öron vara tecken på olika problem. Innan du applicerar några droppar eller en salva i dina öron måste du se till så att du får en korrekt diagnos av en läkare.