Otoskleros kan endast behandlas med framgång genom en operation. Utsikterna för tillfrisknande är mycket stora efter en sådan. För över 90 procent av otoskleros-patienterna förbättras hörselförmågan efter operationen och hos ungefär hälften försvinner
tinnitusen. Läkemedelsterapier har fram till nu inte visat sig framgångsrika.
Tidigare har man huvudsakligen gjort stapedektomi (stapes = örats stigbygel), där stigbygeln och en del av stigbygelns fotplatta tas bort helt. Stigbygeln ersätts av en protes, vilken förbinds med städet. Det här förfarandet kallas stapesplastik.
I dag används framförallt stapedotomi. Vid stapedotomi tas bara den övre delen av stigbygeln bort – städet blir kvar. Med en laserstråle eller en liten nål borras sedan ett litet hål i städet och en protes sätts in. Det här tillvägagångssättet är det vanligaste operativa förfarandet, eftersom det ger färre komplikationer. Särskilt laser-stapedotomin räknas som mycket noggrant.
Den insatta protesen hjälper till att överföra svängningar från hörselbenen direkt till innerörat. Den borttagna stigbygeln överbryggas därigenom och svängningarna för de andra friska hörselbenen skickas vidare till protesen.
Ett sådant operativt ingrepp kan göras med lokalbedövning eller narkos. Ytterligare information om förfarandet och om riskerna med operationen får du av din öron-näsa-hals-läkare.
Patienter som endast lider av en mindre
hörselnedsättning bör emellertid ta hörapparat i beaktande som alternativ för att få en bättre hörsel. Processen för en tilltagande förhårdning stoppas emellertid inte på det sättet utan en regelbunden kontroll av hörseln är nödvändig.