Helgfria vardagar 8.00-17.00 010-331 96 00

Telefonen ringer, trafikbuller, fågelkvitter: En bra hörapparat öppnar en helt ny ljudvärld. Så många sinnesuttryck kan vara överväldigande när man har vant sig vid en hörselnedsättning. Bli inte förskräckt utan ta den tid du behöver för att vänja dig vid dina nya hörapparater. Det gäller både känslan av apparaten i örat och att du faktiskt kan höra. En sak är klar: Du vill inte vara utan dina hörapparater när du en gång har vant dig.

Vad kan jag förvänta mig under de första veckorna?

Beroende på hur nedsatt hörseln är kan det hända att du bara hört en dämpad omgivning eller kanske inte alls hört vissa ljud. Det ändrar sig plötsligt med en hörapparat. Framför allt under invänjningstiden kan vardagen verka mycket bullrig. Din egen röst kanske låter annorlunda. Vanliga ljud som du känner igen kanske låter annorlunda. Bli inte förskräckt, det blir bättre.
Du behöver vänja dig, speciellt i början när du har nya hörapparater. Känslan i kroppen och den nya "hörförmågan“ tillhör invänjningstiden. Din öron måste vänja sig vid känslan av en hörapparat. Hjärnan måste plötsligt bearbeta nya intryck. Det kan ha varit länge sedan du hörde alla dessa ljud. Många bakgrundsljud som en normalhörande person ignorerar kan låta nya för dig och det kan vara svårt för dig att ignorera dem i början.
Under tiden som du lär dig att hantera alla akustiska intryck, kommer även hjärnan att lära sig att ignorera bakgrundsljud igen och koncentrera sig på viktigare ljud. Du måste ha tålamod. Du kommer inte att märka att du har en hörapparat efter några veckor eller månader.

Vad måste jag tänka på under invänjningstiden?

Ge dig själv tid

I normala fall ignorerar man vanliga ljud som lövrassel eller tangentbordsknatter på kontoret. När man inte hört dessa ljud på längre, glömmer hjärnan bort hur den skall hantera ljuden. Hjärncentra som bearbetar ljud måste alltså inte bara lära att ljuden låter annorlunda med en hörapparat utan att den också måste filtrera vissa ljud igen. Det kan ta tid och kräver övning.

Tips

Använd din hörapparat regelbundet för att hjälpa hjärnan att vänja sig vid en normal ljudnivå och kunna filtrera ljuden på rätt sätt. Det är viktigt att samla erfarenhet och inte ge upp för tidigt.

Det kan vara praktiskt att notera dina erfarenhet och problem i en hörseldagbok. Så kan du följa dina personliga framsteg. Kontakta din audionom om du inte vet vad du skall göra, problem är till för att lösas. 

Gör dig bekväm med hanteringen

En viktig punkt som hjälper dig att vänja dig vid din nya hörapparat i vardagen är att göra dig bekväm med den dagliga hanteringen. Låt audionomen förklara hur man sätter in och tar bort hörapparaten och öva regelbundet. Lär dig också korrekt vård och rengöring. Prova med olika inställningar och "hör“ skillnaden.

Använd hörappraten i lugn miljö till att börja med.

Använd din apparat framför allt i en lugn miljö till att börja med. Det är lättare att känna igen olika ljud och sortera dem utan störningar från trafikbuller eller andra samtal. Försök att hålla den dagliga omgivningen så lugn som möjligt.

Tips

Du behöver inte ha på dig de nya hörapparaterna hela dagen. Ta bort hörapparaterna ett tag om ljudintrycken blir för intensiva, men var noga med att ta på dig dem igen efter en stund. Öka sedan användningstiden från dag till dag tills du kan ha på dig hörapparaten från morgon till kväll.

Det kan också vara praktiskt att ta en promenad i naturen för att vänja dig vid din hörapparat. Det finns många svaga ljud att uppskatta i naturen: lövrassel, fågelkvitter eller vatten som plaskar i en fontän.

Använd teknisk utrustning vart efter

Titta på TV eller lyssna på radio med din hörapparat i lugn och ro. Nyhetssändningar rekommenderas som första test. Nyhetsuppläsaren är väl synlig i bild och talar tydligt. Reportagen sänds i följd och det finns nästan inga störande ljud som bakgrundsmusik eller ljudeffekter.

Du kan prova att prata i telefon med en vän. Sänk volymen till att börja med och ställ sedan in den under samtalet. Samråd med din audionom om du behöver fler tillbehör för att förbättra telefonsamtal eller ljudet från din TV.

Skapa samtalssituationer

Det första samtalet när du använder dina hörapparater bör ske i en avslappnad atmosfär. Samtala med en eller två olika personer i en lugn miljö utan störande ljud, t.ex. störningar från TV eller hushållsmaskiner. Förklara för din samtalspartner vilka följder en nedsatt hörsel har i kommunikationen och hur du kan hjälpa dem i samtalet.
 
Det finns praktiska tips för samtal, tips som du även kan använda i senare situationer med fler omgivningsljud:
  • Välj en plats där du hör bra. Mikrofonerna i hörapparater är vanligtvis riktade framåt. Det blir svårare för dig att höra om personen sitter bakom eller på sidan av dig. Sätt dig alltså mittemot din samtalspartner, allra bäst verkligen ansikte mot ansikte. Då får du även stöd från läppavläsning.
  • Be deltagarna att hålla en viss disciplin i samtalet om du talar med en större grupp. Tydligt tal och att inte tala i munnen på varandra hjälper avsevärt. Samtal kan ibland vara mycket snabba. Bli inte frustrerad om du inte kan följa samtalet hela tiden. Be i stället någon att sammanfatta samtalet.
  • Var uppmärksam på mimik och gester. Om du kan läsa från läpparna hos din samtalspartner kan du lära dig att omsätta detta till ord. Hjärnan använder redan omedvetet denna funktion för att uppfatta mumlande ord. Du kan träna och använda denna förmåga med lite övning.

Sista steget: Högljudd omgivning

Försök att vistas i miljöer med många och höga omgivningsljud när du har vant dig vid din hörapparat, t.ex. ute på stan eller en restaurang. På sådana platser kan du testa hur bra du filtrerar bakgrundsljud eller hur bra du kan samtala.

Det kan kännas konstigt att höra bättre

Det är ofta släkt och vänner som anser att du behöver göra ett hörseltest. Om du får rådet att använda hörapparater, gäller det att ha tålamod tills du vant dig vid den nya ljudupplevelsen. Personen som använder hörapparater uppfattar ofta förvandlingen som överflödiga intryck när hörseln är bättre. Efter att ha hört sämre under en längre tid, kanske du blir överraskad över hur många ljud det faktiskt finns omkring dig. Hörupplevelsen känns inte direkt bra till att börja med. Den egna rösten kan uppfattas som obehaglig. Detta kallas ocklusionseffekt eller tilltäppningseffekt. Orsaken är det s.k. "osteotympanala skallekot“. Det förstäker de låga frekvenserna. Ljudet beskrivs ofta som ekot av den egna rösten i huvudet. Audionomen ställer in förhållandet mellan ventilation och förstärkning för att motarbeta denna effekt, men även här krävs övning att vänja sig vid den egna rösten.
Den som har en ny hörapparat bör ta sig tid att vänja sig vid de nya sinnesintrycken. Det är även tekniskt möjligt att långsamt vänja sig med hjälp av olika program i själva hörapparaten.
Ett samarbete med hörselspecialisten och rådgivning är ett absolut måste under invänjningstiden. Ta det lugnt och lämna tystheten bakom dig och njut av varje ny ton.

Hur kan jag hjälpa personer i min omgivning?

Den som inte hör bra får hörapparater – och det är bra. Men det är inte bara tekniken som är viktig för bättre hörsel utan även den sociala omgivningen. Släkt och vänner är ett viktigt stöd.

Vad är det som gäller?

Tålamod är den viktigaste egenskapen som kommunikationspartnern måste tänka på. Det gäller också för dig. Man skall ha tålamod med sig själv och inte kräva för mycket. Det är en längre process att vänja sig vid hörapparaten – det är inte bara att knäppa på och höra bättre. Hörseln är en funktion i hjärnan som det gäller att träna upp.

Det är lika viktigt med uppmärksamhet. Personer som har en hörselnedsättning måste vanligtvis koncentrera sig mer för att kunna följa ett samtal – speciellt i större sammanhang. Det går inte att bara lyssna "med ett halvt öra“. Ge dig själv tillräcklig tid och uppmärksamhet för att kunna följa ett samtal. Vårt tips: Låt ingen hetsa dig. Med lite tålamod och koncentration klarar du även större sammanhang.

Öppna samtal

Det är också viktig att vara öppen i utmanande situationer. Att le, nicka och säga "Ja" hjälper ingen. Det ökar bara frustrationen för båda parter. Säg ifrån om du har missuppfattat något eller inte alls förstått, fråga om och om igen. Även om det är besvärligt, det finns ingen annan lösning.
Säg ifrån konkret om du inte förstår, be personen tala tydligare, långsammare, formulera om orden eller vända ansiktet mot dig när den pratar. Utomstående känner inte till dessa enkla förhållningsregler och börjar ibland skrika i stället. Det hjälper sällan. Du måste påminna både släkt och vänner flera gånger.

Hur kan jag träna min hörsel?

Trafikbuller, högtalare på perronger eller bakgrundsröster på kaféet är en utmaning för hörseln. Det kan vara svårt att förstå allt eller att koncentrera sig på sin samtalspartner. En hörapparat är ett hjälpmedel i detta fall men att förstå korrekt är hjärnans uppgift. Det kan man träna upp. Här följer fem praktiska övningar för vardagen:
1. Lokalisera ljuden
Hörselriktningen är mycket viktig, framför allt i trafiken för att t.ex. höra en ambulans i närheten och kunna reagera på situationen. Denna lokalisering kan du träna upp genom att gå till en speciell plats och "plocka ut“ vissa ljud. Det kan vara ett samtal, klickande skoklackar eller hundskall. Försök att identifiera olika ljud och bestämma riktningen som de kommer från. Du tränar samtidigt din koncentration och ditt arbetsminne.
2. Ljud och känslor
Ta några minuters, sätt dig på en parkbänk eller på balkongen och stäng ögonen. Koncentrera dig på olika ljud som du hör och känn efter vilka känslor dessa ljud utlöser. Vissa ljud är kopplade till känslor eller minnen. Obehagliga ljud kan man t.ex. ignorera lättare, ju bättre och snabbare de identifieras.
3. Målinriktad hörsel
Många personer känner sig överrumplade i överfyllda rum med hög ljudnivå. Personer med nedsatt hörsel tycker dessutom att det är ansträngande. Följden blir ofta att man drar sig tillbaka i sådana situationer. Det behöver inte vara så om man tränar en "målinriktad hörsel“. Uppsök en situation med hög ljudnivå, t.ex. en restaurang eller en järnvägsstation och koncentrera dig på bara en ljudkälla. Selektiv hörsel fungerar bättre och bättre med tiden.
4. Dubbel information
Denna övning är nästa steg efter föregående övning. Be två personer om hjälp och placera dem till höger och vänster om dig. Båda personerna börjar att berätta något för dig och din uppgift är att följa båda berättelserna samtidigt. Det tränar din förmåga att höra i båda riktningarna och förbättrar din talförståelse, vilket kan vara till fördel i ljudrika situationer.
5. Förstå utan ord
Vi observerar också omedvetet gester och framför allt mimik hos våra samtalspartners. Det hjälper att sätta in talet i rätt situation. Träna förmågan genom att t.ex. stänga av ljudet för nyheterna på TV:n och försök förstå innehållet genom att läsa på läpparna eller läsa av rörelser i kinderna, tungan eller struphuvudet.
Prata med en av våra hörselspecialister om du fortfarande inte känner dig bekväm med de nya ljuden – det finns möjligtvis anpassningar som kan förbättra situationen.

Ytterligare teman

Batterier för hörapparater
Vård och rengöring av hörapparater
Hitta din mottagning