headerimage.jpg

Hör du dåligt?

Många människor i Sverige hör dåligt. Totalt räknar man med att 1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning. Men mindre än en tredjedel har tagit steget och skaffat hörapparat. Bästa sättet att ta reda på om du har ett hörselproblem eller en hörselskada är att du gör ett hörselprov på en audionommottagning. En legitimerad audionom kommer då att göra ett hörseltest för att se vilka toner du kan uppfatta. Boka tid redan i dag. Du behöver ingen remiss!

Om din hörsel sviktar får du hjälp med utprovning av lämpliga hörselhjälpmedel. Yrkesverksamma kan få stöd av Försäkringskassan för en arbetsplatsanpassning. Idag finns hörselprodukter som kompletterar hörapparaterna och gör det möjligt att prata i telefon och delta aktivt i jobbmöten. Men tänk på en sak: se alltid till att skydda hörseln med bra hörselskydd om du har ett arbete som kräver detta så slipper du kanske hörapparater i framtiden. 

Hur vet du om du har nedsatt hörsel? 

Har du svårt att höra teven och vad andra säger när du talar i telefon? De flesta av oss får sämre hörsel när vi blir äldre. Det betyder däremot inte att vi hör allting sämre. Även om du har en hörselnedsättning hör du fortfarande gräsklipparen, men däremot försvinner kanske fågelsången när du arbetar i din trädgård. Det beror på att förmågan att höra ljusa toner ofta försvinner vid en åldersrelaterad hörselnedsättning. 

Här kan du läsa mer om de vanligaste tecknen på hörselnedsättning och har du lust kan du göra ett hörseltest online.