På semestertider åker många av oss med flyg utomlands. För en del kan flygningen bli obehaglig, när det slår lock för öronen. Det är slemhinnan i örontrumpeten som svullnar upp. Speciellt känsligt är det när du är förkyld, men det finns bot, och det kallar vi för tryckutjämning. Det gäller att få trumhinnan att vare sig bukta in eller ut. Här är fem tips som hjälper dig att undvika lock för öronen när du flyger.
  • Svälj ofta. Detta underlättar för örontrumpeten att öppna sig och jämna ut trycket. Du svälja oftare när du tuggar tuggummi eller suger på en godis, så försök att göra detta precis innan start och landning. Det kan också hjälpa att dricka något.
  • Gäspa. Det är ett bra sätt att hålla örontrumpeten öppen, men gäspa flera gånger kan vara svårt. Att omväxlande gäspa och svälja kan vara lättare.
  • Håll dig vaken under landning. Du sväljer mer sällan om du sover.
  • Försök göra en Valsalva manöver. Du håller för näsan samtidigt som du blåser ut luft genom den. Men ta det försiktigt, du vill inte spräcka trumhinnan. Du kan behöva upprepa detta några gånger.
  • Börja gäspa/svälja/blåsa tidigt. Upprepa ofta, ca 1-2 gånger i minuten. När det väl börjar göra ont är trumhinnan redan påverkad. Ligg före med tryckutjämningen så att det känns som trumhinnorna är uppblåsta.
Om du vinklar huvudet åt sidan när du gör Valsalvas manöver, fungerar det bättre.

Hjälp ditt barn

Försök att hålla ditt barn vaket vid start och landning. Spädbarn mår bra av att få nappflaska eller suga på en napp. Äldre barn mår självklart bra av karameller och tuggummi, och lite vuxenråd.

Näsdroppar vid förkylning

Är du förkyld, hjälper det med avsvällande näsdroppar. Nasonex eller liknande nässprayer med kortison är utmärkta för att förkorta tiden med snorighet och täppa i samband med långdragen förkylning. Speciellt om man också lider av allergi. men de har ingen avsvällande verkan.

Öronproppar har ingen påvisbar effekt.

Rör i örat

Är man flygande personal med tryckutjämningsproblem kan man i enstaka fall operera in ett litet rör genom trumhinnan som sköter tryckutjämningen helt automatiskt. Några har säkert haft det som barn.

Och till sist – hörapparaterna

Det finns massor av myter om hörapparater och flygplatsernas säkerhetskontroller, de allra flesta är falska. Apparaterna fungerar bra även efter kontrollen. Men det rekommenderas att du berättar för säkerhetspersonalen att du har en hörselnedsättning och använder hörapparater. Det är tillåtet att bära dina hörapparater när du går igenom metalldetektor, och detsamma gäller för den yttre delen av ett cochleaimplantat.